TKO ŠIŠA NATO

Dodika ne zanima stajalište Clinton o vojnoj imovini

21.06.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je u ponedjeljak svaku mogućnost da taj entitet pristane da se vojni objekti potrebni oružanim snagama Bosne i Hercegovine uknjiže na državu BiH odnosno na njeno ministarstvo obrane te je kazao kako na to neće utjecati ni jasan zahtjev Sjedinjenih Država odnosno američke državne tajnice Hillary Clinton

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako RS pristaje da se 23 od 69 vojnih objekata potrebnih oružanim snagama, a koji se nalaze na teritoriju tog entiteta, daju tek na uporabu ministarstvu obrane BiH a da se, ukoliko potreba za njima prestane, oni moraju vratiti entitetskim vlastima.

'Ako tako ne bi bilo, onda BiH neće ni u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP)', izjavio je Dodik. Ministri vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a na sastanku održanom u svibnju u Tallinu dali su uvjetnu suglasnost za pristupanje BiH MAP-u.

Ta odluka stupila bi na snagu kada se riješi status imovine potrebne oružanim snagama BiH odnosno kada ona bude uknjižena na ime države.

Napretka na tom planu do danas međutim nije bilo jer vlasti RS takav zahtjev NATO odbijaju prihvatiti te traže da se status vojne imovine utvrdi zajedno sa statusom svih drugih nepokretnosti kojima je vlasnik bila bivša SR BiH.

Dnevni listovi u BiH izvijestili su u ponedjeljak kako je američka državna tajnica Hillary Clinton uputila pismo predsjedatelju Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću u kojemu je istaknula kako SAD očekuju od BiH ispunjenje obveza postavljenih u Tallinu, prije svega uknjižbu vojne imovine na državu BiH.

'Promjenu našeg stajališta o ovom pitanju neće izmijeniti ni pismo Hillary Clinton', bio je Dodikov komentar na ovo pismo.