KOMOROWSKI I KACZYNSKI

Liberalizam i nacionalizam pod okriljem Crkve

21.06.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Kandidat liberalne desnice Bronislaw Komorowski (41 posto) i ultrakonzervativac Jaroslaw Kaczynski (37 posto) idu u drugi krug na poljskim predsjedničkim izborima. Prvi ima podršku legendarnog Lecha Wałese, drugi grabi simpatije građana koji su još uvijek pod šokom zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo njegov brat blizanac Lech Kaczynski

Ako nešto karakterizira Bronislawa Komorowskog (58), predsjednika poljskog parlamenta i vršitelja dužnosti predsjednika Poljske od tragične smrti predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći koja je pokosila državni vrh 10. travnja kod ruskog grada Smolenska, to su umjerenost i finoća.

Prema manirama sliči na Ivu Josipovića, pa nije čudno što mu, kao što se dogodilo Ivi Josipoviću tijekom kampanje, spočitavaju manjak karizme.

Rođen je u plemenitaškoj obitelji i smatran je kandidatom iznenađenja jer se mislilo kako će kandidaturu istaknuti sadašnji poljski premijer i predsjednik Komorowskijeve političke stranke, Građanska platforma, s obzirom da je Donald Tusk već bio pokušao postati šefom države, ali ga je 2005. glatko pobijedio pokojni Lech Kaczynski. Tusk je odlučio ostati premijerom i zbog toga što se ubrzo nakon nesreće vidjelo da su šanse Komorowskog veće i da je dobivao podršku krupnih političkih zvjerki kakav je legendarni vođa sindikata Solidarnost i bivši predsjednik Poljske Lech Wałesa


Bronislaw Komorowski
Komorowski je bolja opcija za Poljsku

Komorowski je imao sve što je bilo potrebno za pobjedu u prvome krugu, ali je izlazak na izbore bio relativno slab (iako na nivou prethodnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2005. i 2007) – skoro 55 posto građana s pravom glasa. Sada, dobije li podršku glasača ljevice, mladog socijaldemokrata Grzegorza Napieralskog, koji je ispao treći sa 13,7 posto dobivenih glasova, Komorowski bi trebao postati i izabranim šefom države.

Iako liberalniji i daleko proeuropski orijentiraniji nego Kaczynski, Komorowski je također osoba jakih katoličkih korijena, što ga je vjerojatno u prvome krugu koštalo gubitka podrške među mladima, kojima je Crkva previše nacionalistički orijentirana. Postoji naime puno glasača koji smatraju da Komorowski nije idealni kandidat, ali da je puno bolja opcija za Poljsku.

Agresivni Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski

S druge strane, Jaroslaw Kaczynski (61), bivši poljski premijer (2006. i 2007) i osnivač, zajedno s pokojnim bratom, ultrakonzervativne stranke Pravo i pravda, nije netko tko će tako lako prepustiti borbu tijesnom pobjedniku prvoga kruga. S obzirom da je uvijek glasio za tvrdoga igrača, iznenadila je bila njegova suzdržanost tijekom kampanje.

Bio je toj spoj nužnog samosavladavanja zbog konteksta tragičnog nestanka njegova brata predsjednika, ali i nagovaranja savjetnika koji su mu govorili da se u stilu mora približiti umjerenom i mirnom Komorowskom.

Protiv Kaczynskog će se, ipak, u ovoj dvotjednoj kampanji do drugoga kruga vratiti njegov euroskeptični i nacionalistički diskurs. Njegova agresivna politika, naročito prema Rusiji i Njemačkoj, te furiozna potreba da eliminira bilo kakav ostatak komunističke prošlosti zemlje, pretvorile su ga u jednog od najpolemičnijih političara u EU.

Obojica zagovaraju tradiciju

Dok je Koromowski, najšire gledano, kandidat građanskih obitelji i intelektualaca, Kaczynski je kandidat siromašnijih slojeva društva, radnika i seljaka. Svi, pak, priznaju njegovu korektnost i nepotkupljivost. Do prije nekog vremena nije imao čak ni bankovni račun.

Neoženjen je i živi s majkom u stanu u Varšavi, što mu je i jedina imovina jer ni osobno vozilo nema. Pravi je radoholičar i još uvijek se pamti film 'Dvojica koja su ukrala mjesec' u kojem je igrao glavnu ulogu s bratom, a koji mu je pomogao da stekne slavu u mladim godinama.

I liberalizam Komorowskog i nacionalizam Kaczynskog imaju, manje-više, Katoličku crkvu kao pokroviteljicu jer i jedan i drugi zagovaraju tradiciju. Eventualna pobjeda Komorowskog bi olakšala situaciju za vladu zbog toga što predsjednik države u Poljskoj ima pravo veta na zakone, što stvara poteškoće izvršnoj vlasti. Komorowski, vjeruje se, to pravo ne bi koristio, za razliku od Kaczynskog koji bi se time služio kao što je činio pokojni brat.