12 MILIJARDI EURA ZA SKIJANJE

Terorizam na Kavkazu Rusija odlučila pobijediti – turizmom!

21.06.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Na prošlotjednom Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ruske su vlasti predstavile 12 milijuna eura vrijedan plan pretvaranja sjevernog Kavkaza u mondeno skijališno odredište, s nadom da će deseci, možda i stotine tisuća novih radnih mjesta oporaviti taj planinski melting pot i uspjeti u onom što više od 15 godina ne uspijeva armiji i FSB-u: iskorijeniti radikalni islamizam i separatizam

Ruski plan za idućih deset godina uključuje gradnju pet skijališta u široj regiji u kojoj je samo lani (kada je borba protiv tzv. Kavkaskog emirata već proglašena završenom) najmanje 862 ljudi poginulo u bombaškim napadima i raznim oružanim sukobima.

Nijedan od pet projekata nije predviđen za najnestabilnije republike – Čečeniju i Ingušetiju, ali jest za obližnji Dagestan, koji također spada u mjesta koja se nikako ne preporučaju turistima zbog terora, otmica i banditizma koji nije nužno direktno povezan s političkim previranjima, već predstavlja jedan od tradicionalnih oblika preživljavanja u krajevima gdje nezaposlenost ponegdje prelazi 50 posto.

Bizoni i kavkaski leopardi

Jedno će se skijalište graditi u Kabardino-Balkariji, u koju se ove godine također prelilo nasilje iz obližnjih republika. Ostale destinacije koje Rusi planiraju ucrtati na turističku kartu Europe su Mamison (Sjeverna Osetija), Arhiz (Karačevo-Čerkezija) i Lago-Naki (Adigeja).

'Sve dosad nije bilo ideje koja bi mogla ujedinjavati (...) i donijeti poslove i investicije na Sjeverni Kavkaz. Ovo je vrlo dobra šansa za napredak i nadam se da ćemo se uskoro sresti na nekom od skijališta – rekao je okupljenima na Forumu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev

Riječ je o ekonomski siromašnim regijama fantastične ljepote i divlje prirode (na nekim mjestima žive bizoni i kavkaski leopardi!), te možda najboljim klimatskim uvjetima za razvoj zimovališnog turizma u Europi.

Osim najvišeg kontinentalnog vrha Elbrusa (5.642 metra), još nekoliko ih premašuje 5.000 metara, a snijeg se ponegdje čak i u nižim predjelima zna održati do kraja svibnja.

Zazor prema skijanju u vremenima SSSR-a

Cijela priča zapravo je počela s dobivanjem Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u crnomorskoj luci Sočiju - vratima Kavkaza, 'ruskom Cannesu' u čijem zaleđu Gazprom već dovršava prvo moderno skijalište. Više se ne čini tako utopijskim da ta regija privuče ruske, a s vremenom i druge europske zaljubljenike u zimske sportove.

Skijanje u Rusiji nema infrastrukturu jer je u sovjetska doba smatrano buržoaskom dokolicom, no sada ga Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev redovito populariziraju i bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti krupne investicije.

No ipak, zalazak krupnog kapitala dublje u Kavkaz, taj kulturološki i religijski mozaik tisućljetnih gorštačkih naroda, s duboko ukorijenjenim tradicijama i klanovskim društvenim principima, sigurno će pratiti mnoge dvojbe.

Umjesto tenkova i topova, poslati ratrake i snježne topove (mada vjerojatno ni oni neće biti potrebni, obzirom na količine smrznutih padalina) definitivno je nova strategija Moskve prema jednoj od politički najzapaljivijih regija Euroazije.