Svijet NOVI PREDSJEDNIK

Santos pobijedio na predsjedničkim izborima u Kolumbiji

Bivši kolumbijski ministar obrane Juan Manuel Santos lako je pobijedio u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora naslijedivši predsjednika Alvara Uribea na mjestu čelnika jednog od najvažnijih saveznika Washingtona u Latinskoj Americi

Santos (58), kandidat Socijalne stranke nacionalnog jedinstva kojega je podržao konzervativni Uribe, dobio je 68,9 posto glasova, a  bivši gradonačelnik Bogote Antanas Mockus, kandidat Stranke zelenih, daleko zaostao sa 27,6 posto glasova nakon prebrojanih glasova s više od 75 posto biračkih mjesta, priopćilo je kolumbijsko Nacionalno izborno vijeće.

Santos je obećao nastaviti Uribeovu sigurnosnu politiku i potporu gospodarstvenicima što je u Kolumbiju privuklo rekordnu razinu inozemnih ulaganja.

Uribe mjesto predsjednika napušta u kolovozu, ali je još uvijek popularan nakon dva mandata tijekom kojih se borio protiv ljevičarskih pobunjenika FARC i razoružao zabranjene paravojne snage koje su nekada harale Kolumbijom, četvrtim po veličini proizvođačem nafte u Latinskoj Americi.

Podsjećajući na sukob koji očekuje Santosa, sedmero policajaca poginulo je u eksploziji mine u blizini granice s Venezuelom na sam dan izbora, a vojska je ubila šest gerilaca u središnjem dijelu zemlje.

Santos, koji je također bio ministar financija i pomogao Kolumbiji da prevlada financijsku krizu 1990-ih, također će se morati suočiti i s dvoznamenkastom nezaposlenošću, trajnim proračunskim deficitom i skupim zdravstvenim sustavom u vrijeme dok se kolumbijsko gospodarstvo oporavlja od krize.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još