Svijet ISLAMSKA ZAJEDNICA U SRBIJI

Traže 100 milijuna eura zbog fotomontaže

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji zatražio je u subotu ispriku uredništva beogradskog dnevnika "Blic" i "simboličnu" odštetu od sto milijuna eura zbog objave fotomontaže glavnog muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svećenićkoj odori s križem na glavi.

U priopćenju objavljenom na službenom internetskom portalu Mešihata od uredništva i vlasnika "Blica" zatražena je isprika uz "simboličnu naknadu" od sto milijuna eura.

U protivnom, listu slijedi kaznena prijava i parnični postupak pred nadležnim sudom te poziv svim građanima, posebice muslimanima na bojkot distribucije i kupnje tog lista, navodi Mešihat.

Tim činom nanesena je uvreda muslimanima, a islamskoj zajednici i javnosti šalje se jasna poruka o pokrštavanju muslimana, pri čemu nije pošteđen ni najviši vjerski autoritet, piše u priopćenju.

Mešihat poziva državno odvjetništvo da hitno pokrene postupak krivične odgovornosti glavnog i odgovornog urednika Blica, a "ako nadležna tijela ne poduzmu potrebne mjere krivične odgovornosti, ovo ponašanje smatrat ćemo politikom službene vlasti", stoji u priopćenju.

Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik lista, ispričao se građanima muslimanske vjeroispovijesti te Islamskoj zajednici u Srbiji i najavio da će isprika biti objavljena u sutrašnjem izdanju toga lista. Rekao je da je fotomontaža bila objavljena u rubrici humora i da nakana nije bila vrijeđati, a ponajmanje vrijeđati građane drugih vjeroispovijesti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još