TEORIJA OTUĐENJA

Ljubljanski nadbiskup preporučio čitanje Marxa

18.06.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Ljubljanski nadbiskup Anton Stres, čija se oba doktorata bave pitanjem marksističke teorije, smatra da je Marxova teorija otuđenja posebno aktualna danas u vrijeme ekonomske krize

'Marxova teorija o otuđenom čovjeku i danas mi se čini aktualnom, posebno zato što Marx govori da čovjek postaje rob kapitala kad novac umjesto sredstvo kojim se koristi postane glavni cilj njegova djelovanja', rekao je Stres u ekskluzivnom razgovoru za internetski portal Siol.

'Isus u Evanđelju često upozorava na opasnosti koje donosi bogatstvo. To doživljavamo i danas. Ljudi imaju mnogo toga, ali to ne znači da su zato sretni', kazao je ljubljanski nadbiskup i mitropolit Anton Stres.

U vrijeme kad je crkva nakon II. Vatikanskog koncila zagovarala dijalog s tadašnjim komunističkim režimima i savjetovala proučavanje marksističke teorije, Stres je doktorirao iz teologije disertacijom 'Razvoj shvaćanja pojma religije u poratnoj Jugoslaviji', a doktorat iz filozofije branio je radom 'Pojam slobode kod Hegela i Marxova interpretacija slobode'.

'Marksizam je tada bio državna religija, no socijalizam kao jedna vrsta humanizma imao je i određene pozitivne strane', rekao je Stres, dodavši da je Karl Marx stvorio teoriju koja je davala točne dijagnoze, ali je s druge strane nudila vrlo upitne lijekove za društvene bolesti.