TKO ĆE POPUSTITI?

Unatoč američkim pritiscima, ništa od iračke vlade

18.06.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Dvojica glavnih kandidata za dužnost iračkog premijera u petak su pesimistično ocijenila izglede za brzo sastavljanje nove vlade, na što užurbano pozivaju Sjedinjene Države

Politička stabilnost Iraka nužna je da Washington provede najavljeno smanjenje svojih vojnika sa sadašnjih 88.000 na 50.000 nakon 1. rujna.

Nov saziv iračkog parlamenta održao je u ponedjeljak svečanu prvu sjednicu nakon izbora 7. ožujka, no nastavlja se potpuna blokada u pokušajima za sastavljanje vlade, jer nijedna stranka nije sposobna sama sastaviti vladu.

Irački blok koji vodi bivši premijer Ijad Alavi osvojio je 91 zastupničko mjesto u parlamentu od 325, a Savez pravne države (AED) dosadašnjeg premijera, šijita Nurija al-Malikija, ima 89 mjesta.

Nijedan od dvojice kandidata ne želi odustati od formiranja vlade iako je Alavi za CNN priznao: 'Još smo uvijek daleko od sastavljanja kabineta.'

Maliki, koji je u blagoj prednosti, jer je uspio formirati prvi parlamentarni blok od 159 mjesta, ne uživa potporu svih šijita.

Sve su se stranke izjasnile da bi buduću vladu morali činiti i suniti i šijiti i Kurdi, a Washington je upozorio da bi isključenje sunita, koji su podržali Alavija, moglo zemlju gurnuti u novo sektaško nasilje.

Washington bi bio zadovoljan ako bi nova vlada bila formirana prije ramazana koji ove godine počinje sredinom kolovoza.

Nikakva politička odluka ne donosi se tijekom tog svetog mjeseca posta.