AUTO-BOMBA

Podignuta optužnica protiv bombaša s Times Squarea

18.06.2010 u 07:39

Bionic
Reading

Protiv naturaliziranog državljana SAD-a porijeklom iz Pakistana, Faisala Shahzada, u četvrtak je podignuta optužnica u kojoj se tereti za neuspjeli pokušaj terorističkog napada auto-bombom na glavnom njujorškom Times Sqareu 1. svibnja

Shahzad (30) se tereti u 10 točaka optužnice za urotu, uporabu oružja za masovno uništenje, pokušaj terorističkog napada, prijevoz eksploziva i druga kaznena djela. Ako bude proglašen krivim, može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Shahzad je u pritvoru od 3. svibnja, kada je uhićen u zrakoplovu koji je iz New Yorka trebao poletjeti za Dubai. Očekuje se da biti izveden pred sud u ponedjeljak.

Shahzad je uhićen dva dana nakon što je parkirani terenac Nissan Pathfinder iz kojeg je izlazio dim pronađen u blizini 45. ulice i Sedme avenije na Times Squareu.

Unutar vozila policijski pirotehničari su pronašli nekoliko vreća umjetnog gnojiva, dva kanistera s po 20 litara benzina, velike rakete za vatromet, tri plinske boce s propanom i dva sata povezana žicama s ostalim komponentama te improvizirane bombe.

U optužnici se navodi da je Shahzad primio obuku u rukovanju s eksplozivom u pakistanskoj pokrajini Waziristan, od osoba povezanih s tamošnjom militantnom ekstremističkom skupinom Tehrik-e-Taliban.

Navodno je u travnju u SAD-u primio 12.000 dolara u gotovini, koje mu je poslao suučesnik u uroti iz Pakistana koji je znao da radi za pakistanske Talibane.

Također se navodi da je optuženi u ožujku kupio poluautomatsku pušku u Connecticutu, gdje je živio, koja je pronađena u njegovu automobilu na dan uhićenja.