Svijet OPTUŽBA ZA MEĐUNARODNI TERORIZAM

Oslobođeni beogradski anarhosindikalisti

  • Autor: tportal.hr
  • 17.6.2010 18:00:03
  • 17.6.2010 17:28:36

Viši sud u Beogradu oslobodio je zbog nedostatka dokaza u srijedu šestoro anarhista optužbe da su bacanjem Molotovljevih koktela na Ambasadu Grčke u Srbiji izazvali opću opasnost

Optužba, naime, nije dokazana, a prva je točka protiv anarhista bila kvalifikacija kaznenog djela kao 'međunarodni terorizam'.

Prema obrazloženju oslobađajuće presude, nema dokaza ni za 'opću opasnost', preciznije, 'nije dokazano da u radnjama optuženih ima elemenata kaznenog djela za koje su optuženi'.

'Osnova za oslobađajuću presudu je zakonska, a ne politička. Nije dokazano da su optuženi izvršili krivično djelo i beogradska šestorka je slobodna i nevina', odlučio je sudac Dragomir Gerasimović.

U kratkom obrazloženju presude, on je rekao da nema dokaza da su Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Nikola Mitrović, Ivan Savić, Sanja Dojkić i Ivan Vulović izazivali opću opasnost bacanjem tri Molotovljeva koktela na zgradu grčke ambasade prošlog kolovoza.

Prvobitna optužnica teretila je takozvanu beogradsku šestorku za međunarodni terorizam, ali je ona kasnije izmijenjena. Ipak, članovi Anarhosindikalističke inicijative u pritvoru su proveli skoro pola godine.

Zbog toga, pored tužbe zbog pritvora, oni najavljuju kaznene prijave protiv svih sudionika priče o međunarodnom terorizmu, od prvog čovjeka srpskog tužiteljstva Slobodana Radovanovića, preko svih članova sudskih vijeća do istražnog suca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još