Svijet SPEKTAKL MEĐU ZVIJEZDAMA

Pogledajte blještavi komet na jutarnjem nebu

  • Autor: NJD
  • 11.9.2010 9:15:49
  • 17.6.2010 12:12:45

Ako tijekom sljedećeg tjedna uranite i pogledate u noćno nebo, vidjet ćete blještavi zeleni komet koji putuje ususret Suncu

McNaught C/2009 R1 trenutačno se vidi golim okom na sjevernoj hemisferi na magnitudi 6. Možete ga pronaći nisko na sjeveroistočnom nebu prije zore gdje prolazi kroz zviježđe Perzeja.

Osobito dobro vrijeme za promatranje bit će od petka do nedjelje kada neće biti Mjeseca, a očekuje se da će biti veći od zvijezda u zviježđu Velikog medvjeda. Moći će se vidjeti sve do 26. lipnja kada će se previše približiti Suncu.

Komet je jučer na svojoj putanji došao u točku najbližu Zemlji na oko 170 milijuna kilometara. Ime je dobio po australskom astronomu Robertu McNaughtu koji ga je prvi uočio u rujnu 2009. Pojavljuje se svakih sedam godina. Isti je astronom također otkrio i McNaught C/2006 P1 jedan od najvećih i najsvjetlijih poznatih kometa.

Kako se McNaught C/2009 R1 približava Suncu, njegov led se topi i u prostor ispušta plinove i prašinu koji stvaraju lijep plavičasti rep od ioniziranog ugljikova monoksida dug oko 1,6 milijuna kilometara. Kroz dalekozor se rep čini velikim poput punog Mjeseca. Jezgra kometa velika je tek nekoliko kilometara, međutim, zajedno s blještavim oblakom plina dostiže oko 400.000 kilometara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još