Svijet NADOMAK ZDRAVOJ PAMETI

Izrael ublažio blokadu Gaze

Izraelska vlada u četvrtak je odlučila ublažiti blokadu Pojasa Gaze, nakon velikog međunarodnog pritiska izazvana napadom izraelskih komandosa na humanitarno brodovlje za Gazu krajem svibnja.

'Sigurnosni kabinet je odlučio liberalizirati sustav po kojem roba za civilnu namjenu ulazi u Gazu i proširiti protok materijala za civilne projekte pod međunarodnom supervizijom', navodi se u priopćenju vlade, bez navođenja o kojim se robama i materijalima radi.

Odluka vjerojatno znači, navode novinske agencije, da će Izrael dopustiti međunarodnim organizacijama, poput UN-a, da u Pojas Gaze uvezu ranije zabranjeni građevinski materijal, nužan za obnovu područja nakon dvomjesečnog rata Izraela i Hamasa u Gazi od prosinca 2008. do siječnja 2009. godine.

Izraelska je vlada priopćila da postojeće sigurnosne mjere protiv unosa oružja i ratnog materijala u Gazu ostaju na snazi. Nije ukinuta niti pomorska blokada područja.

Sigurnosni kabinet izraelske vlade, pod predsjedanjem premijera Benjamina Netanyahua, o ovome je raspravljao dva dana.

Oko 80 posto od 1,5 milijuna stanovnika Gaze ovisno je o humanitarnoj pomoći. Međunarodna zajednica je, naročito nakon napada na flotilu za Gazu 31. svibnja, opetovano pozivala Izrael da ublaži blokadu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još