GORI MORE

BP pali naftu u Meksičkom zaljevu

17.06.2010 u 10:29

Bionic
Reading

Britanski naftni div počeo je jučer polako spaljivati naftu iz presječene cijevi na dnu Meksičkog zaljeva u nastojanju da utrostruči količine koje prikuplja postavljenom podmorskom kupolom

Čelnici British Petroleuma objavili su da su do srijede u podne posebnim sustavom spalili oko 200 prostornih metara. Nafta i plin iz kupole prvo su ispumpani u djelomično potopivu platformu na površini, a ondje se miješaju s komprimiranim zrakom te potom izbacuju na površinu mora i pale. Ovaj sustav, koji je konstruirala kompanija Schlumberger Ltd., prvi se put koristi u Meksičkom zaljevu.

Glasnogovornik BP-a Tristan Vanhegan izjavio je da stručnjaci još rade na optimalizaciji sustava koji bi, kada bude potpuno podešen, mogao spaljivati oko 1500 prostornih metara dnevno. Do kraja lipnja kompanija planira prikupljati oko 8000 prostornih metara nafte dnevno, odnosno blizu 90 posto od procijenjenih ukupnih količina koje istječu.

No tek će sekundarne bušotine koje će biti dovršene u kolovozu potpuno zaustaviti istjecanje. Američka obalna straža traži od BP-a da pošalje više brodova i opreme da bi se smanjilo onečišćenje koje stiže do obala.

Kroz podmorsku kupolu trenutno se dnevno prikupi više od 2400 prostornih metara nafte, međutim sustav ima svojih slabosti. Tako je, primjerice, u utorak jedan od brodova koji su prikupljali naftu pogodila munja i zapalila ga. Još veće probleme mogle bi izazvati tropske oluje koje su u tom području uobičajene u ovo doba godine.