NE MARI ZA SANKCIJE

Iran gradi novi nuklearni reaktor

16.06.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Iran će uskoro izgraditi novi reaktor za medicinska nuklearna istraživanja, moćniji od onog kojim trenutno raspolaže u Teheranu, izjavio je u srijedu šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi

'Upravo pripremamo izgradnju moćnijeg reaktora od onog u Teheranu za proizvodnju radioizotopa, a taj će reaktor krenuti uskoro s radom', izjavio je Ali Akbar Salehi, kako prenosi državna televizija.

Šef iranske organizacije za atomsku energiju nije iznio pojedinosti o tome kako napreduje projekt, kakva je snaga novog reaktora niti gdje će se izgraditi.

Iran trenutno raspolaže reaktorom za nuklearno istraživanje od 5 megavata proizvedenim prije islamske revolucije u Teheranu.

Iransko obogaćivanje uranija do 20 posto, službeno namijenjeno proizvodnji goriva za taj reaktor, izazvalo je novu krizu s međunarodnom zajednicom koja sumnjiči Teheran da se nastoji opskrbiti nuklearnim oružjem.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je prošlog tjedna novu rezoluciju i nove sankcije Teheranu, a iranski je parlament danas pozvao vladu da nastavi s obogaćivanjem uranija.