SPREMNI PRIHVATITI REHNOV PLAN

Slovenija ponovno zavlači s ukidanjem blokade

27.01.2009 u 08:12

Bionic
Reading

Slovenija je opet povukla za nos ostale zemlje članice Europske unije, koje je pritišću da ukine blokadu hrvatskih pristupnih pregovora

Iako češko Predsjedništvo EU nije na sjednicu Vijeća EU za opće poslove vanjske odnose (GAERC) u ponedjeljak stavilo pitanje slovenske blokade, većina je ministara vanjskih poslova zemalja članica o tome razgovarala sa svojim slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom, piše dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa.

I, kako je Žbogar priznao hrvatskim dopisnicima, podržali su prijedlog predsjednika Europske komisije Josea Manuela Duraa Barrosa i europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna o tome da 'skupina starijih stručnjaka', predvođena lanjskim nobelovcem za mir Marttijem Ahtisaarijem, 'olakša' ukidanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanje spora o granici između dviju zemalja.

'Taj bi prijedlog mogao uvesti Hrvatsku u EU, a mogao bi i riješiti pitanja granice između Slovenije i Hrvatske', rekao je također Žbogar hrvatskim dopisnicima dodavši da je 'mnogo još podrobnosti koje moramo uskladiti u vezi uvjeta i mandata takvoga poslanstva ili povjerenstva, ali moglo bi to biti vrlo brzo'.

Prethodno je Žbogar slovenskim dopisnicima rekao da bi Slovenija, ako se pokrene postupak 'posredovanja', brzo odblokirala hrvatske pristupne pregovore i odustala od zahtjeva da Hrvatska iz pregovaračkih polazišta povuče 'spise koji predodređuju granicu'.

No kada je Slovenska tiskovna agencija objavila koji su to 'uvjeti i podrobnosti', postalo je jasno da je Žbogar svojim europskim kolegama samo odglumio popuštanje, ne bi li opet dobio na vremenu za nastavak blokade. Barem do sljedećega GAERC-a, 23. veljače. Naime, oni bi, kaže, 'morali obuhvatiti ne samo pravne, nego i povijesne činjenice te načelo pravičnosti', a rješenje ne bi bilo pravno, nego 'političko'. Drugim riječima, Slovenija ne odustaje od zahtjeva za hrvatskim morem i tlom!

Iako su i slovenski izvori i Bruxelles već dosta toga rekli o inicijativi Europske komisije po kojoj bi u graničnom sporu posredovala skupina stručnjaka s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem na čelu, premijer Sanader i dalje ističe da ne smije govoriti o detaljima.

'Pozdravljam uključivanje Europske komisije. Ali dogovor je između Europske komisije i dviju država da se ne govori o sadržaju najnovije inicijative', kazao je premijer.

Kako je u nekoliko navrata naglasio da pozdravlja inicijativu Europske komisije, a isto toliko puta je i ponovio da Hrvatska smatra izlazak pred međunarodno pravosudno tijelo jedinim rješenjem, ostalo je nejasno što premijer zapravo smjera. Znači li to da prihvaća posredovanje (Ahtisaarija i ostalih) bez opcije međunarodnog suda, ili samo takvo posredovanje koje će organizirati rasplet graničnog spora po međunarodnom pravu?

'Međudržavne komisije koje pripremaju izlazak pred međunarodni sud daleko su došle u pripremama i trebaju završiti taj posao. Granični spor treba odvojiti od hrvatskih pregovora s EU. Ne dolazi u obzir da Hrvatska pred ulazak u EU bude tretirana drukčije od Slovenije prije pet godina, koja u trenutku ulaska u Uniju također nije imala riješeno granično pitanje', ocijenio je hrvatski premijer. Iz Sanaderova se odgovora moglo zaključiti da on rješenje i dalje vidi na tragu svoga bledskog dogovora s Janšom o izlasku pred međunarodni sud.