UN PORUČIO KIRGISTANU

Spriječite etničko ubijanje!

15.06.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Broj izbjeglih zbog sukoba uskoro bi mogao prijeći 100.000, rekli su Ujedinjeni narodi, koji su u utorak od Kirgistana zatražili da spriječi etničko ubijanje.

Posebni izaslanik UN-a Miroslav Jenca je rekao da Kirgistan treba poduzeti sve moguće korake da spriječi širenje nasilja na druge dijelove bivše sovjetske središnje Azije.

'Sada je najvažnije spriječiti krvoproliće', rekao je Jenca novinarima. 'Ovaj se sukob mora lokalizirati'.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay zatražila je od lokalnih i državnih vlasti u Kirgistanu da poduzmu 'brzu i odlučnu akciju' u zaštiti građana bez obzira na njihovo etničko podrijetlo.


'Čini se da se neselektivno ubijanje, uključujući i djece, i silovanja događaju na temelju etničke pripadnosti', rekla je Pillay u izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer.

UN-ova dužnosnica za politička pitanja Lynn Pascoe zatražila je žurno stvaranja humanitarnog koridora kako bi se osigurala dostava pomoći žrtvama nasilja.

Najmanje je 170 osoba ubijeno u gradovima Ošu i Džalalabadu u najsmrtonosnijim etničkim sukobima u Kirgistanu u posljednjih 20 godina. Svjedoci su rekli da bande naoružane strojnicama i hladnim oružjem pucaju na kuće i stanovnike u bijegu.

Sukobi koji su počeli u četvrtak i eskalirali tijekom vikenda izazvali su zabrinutost u Rusiji i SAD-u, koji oboje imaju vojne baze u strateški važnom Kirgistanu. Novinar Reutersa je izvijestio da Oš u utorak djeluje mirno.

Analitičari ocjenjuju da ako jug Kirgistana, koji dijeli gusto naseljenu dolinu Ferghana s Uzbekistanom i Tadžikistanom, padne u kaos, takvo stanje može pomoći militantnim islamistima koji se financiraju trgovinom drogom.

Prijelazna čelnica Kirgistana Roza Otunbajeva je, međutim, rekla novinarima u utorak da glavna regionalna sigurnosna organizacija, od Rusije predvođeni CSTO, neće ispuniti zahtjev Biškeka da odmah pošalje mirovne snage. CSTO je u ponedjeljak predložio slanje helikoptera i opreme kako bi se pomoglo vladi Kirigstana da zaustavi nasilje.