NAKON BRAMMERTZOVOG IZVJEŠTAJA

Diže se blokada s 'pravosuđa'?

Bionic
Reading

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da je Europska unija odlučila da puna suradnja s Haškim sudom mora biti među mjerilima za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, što bi trebalo značiti da će to poglavlje biti otvoreno na predstojećoj konferenciji o pristupanju 30. lipnja.

"Na zahtjev nekih članica, među ostalim i Nizozemske odlučeno je da puna suradnja s ICTY-em mora biti mjerilo za zatvaranje u pristupnim pregovorima u poglavlju o Pravosuđu i temeljnim pravima", kaže se u pisanoj Verhagenovoj izjavi podijeljenoj novinarima u Luxembourgu.

Verhagen je time neizravno potvrdio da se Nizozemska neće više protiviti otvaranju toga poglavlja, a prva prigoda za to je predstojeća međuvladina konferencija o pristupanju, 30. lipnja.

Verhagen je to izjavio nakon što su ministri vanjskih poslova saslušali ocjenu glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Hrvatske i Srbije s njegovim uredom.

Brammertz
je nakon sastanka izjavio novinarima kako nema razloga sumnjati da će Hrvatska nastaviti i proširiti suradnju na potrazi za topničkim dnevnicima, koja je do sada dala samo ograničene rezultate.

"Rekao sam da smo primili veći broj izvješća od radne skupine, koja je formirana prošle godine i čiji su rezultati do sada nažalost vrlo ograničeni. Prije nekoliko dana bio sam u Hrvatskoj, razgovarao s predstavnicima vlasti i dobio jamstva da će istrage biti nastavljene i proširene, da će sada na agresivniji način biti istraženi brojni smjerovi koje je idenficirao moj ured prije nekoliko mjeseci. Nemam razloga sumnjati u to, ali se jako nadam da će biti dodatnih rezultata u bliskoj budućnosti", rekao je Brammertz novinarima nakon što je ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a upoznao sa svojom ocjenom suradnje Hrvatske i Srbije te odgovarao na njihova pitanja.

U Verhagenovoj izjavi se kaže da Hrvatska "nije dostavila dokumentaciju potrebnu za suđenje jednom hrvatskom optuženiku".

Sada postoje izgledi da Hrvatska na samom kraju ovoga mjeseca otvori sva tri još neotvorena poglavlja, što je od iznimne važnosti, jer to ostavlja mogućnost da završi pristupne pregovore do kraja ove godine.

Takve procjene donosi i Jutarnji list, koji prenosi i izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara. On je, naime, izjavio kako Slovenija više nema rezerve prema otvaranju bilo kojeg od tri neotvorena poglavlja. Tako je korigirao izjavu glasnogovornika svog ministarstva, koji je prošli tjedan izjavio da bi Slovenija zbog Ljubljanske banke mogla blokirati otvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju.