BEZ NOVIH TEHNOLOGIJA

Europa dogovorila sankcije za Iran

14.06.2010 u 20:57

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su se se složili u pogledu vrste sankcija koje bi trebalo uvesti protiv Teherana zbog kontroverznog nuklearnog programa te zemlje, a sankcije se odnose na sektor energije, financija i trgovine, prenijele su agencije.

Odluka je donesena nakon intenzivnih pregovora ministara u Luxembourgu. Vrsta sankcija će se, kako je izvijestila šefica europske diplomacije Catherine Ashton, potvrditi u četvrtak na samitu šefova država i vlada zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

EU namjerava zabraniti nove investicije, transfere tehnologija, opreme i drugih usluga, kada je riječ o sektoru nafte i plina. U sektoru koji se odnosi na trgovinu, mjere EU-a će se odnositi na proizvode koji se mogu koristiti u vojne svrhe. U sektoru transporta, sankcije će se osobito odraziti na rad iranske tvrtke za najam plovila IRISL i najam letjelica, a kada je riječ o financijskom sektoru, uvest će se određena ograničenja u radu nekih banaka i osiguravajućih društava te će se zamrznuti rad novih iranskih banaka.

Donijet će se i odredbe o novim ograničenjima u izdavanju viza, a sankcijama je predviđeno i zamrzavanje imovine pojedinaca - osobito pripadnika Čuvara revolucije.

Unatoč sankcijama, EU će pokušati snažno potaknuti Teheran na dijalog o kontroverznom nuklearnom programu. To je po dolasku u Luxembourg najavio britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Potrebno je poštedjeti iranski narod, a za pregovarački stol treba pokušati dovesti iransku političku elitu", smatra njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle