Svijet VRIJEDNOST NEKOLIKO MILIJARDI DOLARA

U Afganistanu otkrivene ogromne rezerve minerala

Američki geolozi otkrili su u Afganistanu ogromne rezerve minerala, među kojima bakra i litija, procijenjene na nekoliko milijarda dolara, piše u ponedjeljak New York Times

Ta nalazišta, koja uključuju i željezo, zlato, niobij i kobalt, bila bi dovoljna da od zemlje poharane ratom naprave jednog od prvih svjetskih izvoznika ruda, ocijenili su dužnosnici američke administracije čije riječi citira dnevnik.

Rezerve litija u Afganistanu mogle bi se usporediti s bolivijskima, koje su najveće na svijetu, piše New York Times. Litij je neophodna sastavnica baterija na punjenje koje se koriste za mobilne telefone i prijenosna računala, kao i za električne automobile.

Afganistan bi mogao postati 'Saudijska Arabija litija', navodi se u internoj zabilješci Pentagona koju citira New York Times. Isto bi tako rezerve željeza i bakra mogle od Afganistana učiniti jednog od glavnih svjetskih proizvođača tih elemenata.

Do otkrića je došla mala skupina geologa i dužnosnika Pentagona oslanjajući se na karte i podatke rudarskih stručnjaka tijekom sovjetske okupacije te zemlje osamdesetih godina.

Afganistanski geolozi sklonili su te dokumente nakon povlačenja Sovjeta, prije nego su ih ponovno pokazali 2001. nakon pada talibana. Pentagon i američki geolozi proveli su nakon toga ispitivanja koristeći se sofisticarnim metodama i došli do zapanjujućih otkrića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još