TISUĆE NA CESTAMA

Nijemci i Talijani ustali protiv planova štednje

12.06.2010 u 20:15

Bionic
Reading

Više desetaka tisuća zaposlenika javnog sektora - 100.000 po podacima organizatora - prosvjedovalo je u subotu u Rimu protiv mjera štednje vlade Silvija Berlusconija, na poziv najvećeg talijanskog sindikata CGIL-a

Velik broj prosvjednika nosio je oko vrata crveni šal s natpisom: 'Sve na naša leđa.' Povorka je prošla kroz povijesno središte Rima, od Trga Republike do Narodnog trga.

'Plan štednje je nepravedan jer uvijek plaćaju isti', rekao je glavni tajnik sindikalne konfederacije Guglielmo Epifani. 'Taj plan pogađa samo neke i ne potiče gospodarstvo, ulaganja, a pogotovo zapošljavanje mladih', dodao je, izrazivši usto žaljenje što ne donosi nikakvu reformu.

CGIL koji je lijevo orijentiran i ima oko pet milijuna članova, pozvao je 25. lipnja na opći štrajk zbog plana štednje vrijednog 24,9 milijarda eura za 2011. i 2012. koji je 25. svibnja objavila vlada Silvija Berlusconija kako bi sanirala javne financije u zemlji i umirila tržišta.

Taj plan predviđa zamrzavanje plaća direktora i menadžera javnih poduzeća, smanjenje proračuna ministarstava od 10 posto, veliko sudjelovanje lokalne uprave u štednji te jačanje borbe protiv porezne prijevare.

I Nijemci prosvjeduju

Deseci tisuća Nijemaca prosvjedovali su u subotu protiv novog plana štednje njemačke vlade, najvećeg od Drugog svjetskog rata.

Njemačka vlada usvojila je u ponedjeljak paket mjera koje bi trebale vratiti proračunski deficit unutar dopuštenih europskih okvira do 2013.

Policija procjenjuje da je u Stuttgartu prosvjedovalo gotovo 10.000 ljudi, dok se u Berlinu, po organizatorima, okupilo između 15.000 i 20.000 ljudi.

'Kriza se zove kapitalizam', 'Radna mjesta, ljudska prava, sigurna budućnost za sve' i 'Živjeti od mirovina', neke su od poruka prosvjednika.

Njemačka vlada planira u iduće četiri godine na socijalnim davanjima uštedjeti 30 milijardi eura, i to ponajviše na pomoći za nezaposlene te ukidanjem tisuća radnih mjesta u državnoj upravi.

Ankete pokazuju da gotovo 79 posto Nijemaca misli da paket štednje nije socijalno uravnotežen, a 93 ih posto misli da te mjere nisu dovoljne da bi se ostvarili vladini ciljevi.