TEORIJE KAPETANA DRAGANA

'Proces pritiv mene otkrio sliku fašističke Hrvatske'

10.06.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković, poznat i kao 'Kapetan Dragan', koji se nalazi u zatvoru u Australiji i kojega Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima u veljači 1993., izjavio je iz zatočeništva beogradskom dnevnom listu 'Alo' od četvrtka kako je ponosan na svoju ratnu prošlost te kako ne sumnja da građani Srbije vjeruju u njegovu nevinost

'Mislim da Srbi znaju sve! Uvjeren sam da nijedan Srbin ne vjeruje lažima i neosnovanim optužbama Hrvatske. Ovaj proces nije otkrio niti će otkriti bilo kakve ratne zločine, već pravu sliku fašističke Hrvatske i korupciju hrvatskog 'pravosuđa', poručio je Vasiljković preko svoje supruge Nade s kojom se vjenčao dok je bježao od australijske policije.


Istaknuo je kako se ponosi svojom ratnom prošlosti i ulogom u zaštiti civila i zarobljenika tijekom rata.'Pogotovo se ponosim brigom za ranjenika i žrtve rata koje su tadašnji srbijanski političari izdali i napustili, baš kao što su sadašnji srbijanski političari izdali i napustili mene', dodao je Vasiljković u, kako se navodi, ekskluzivnoj izjavi za 'Alo' iz ćelije australskog zatvora 'Silverwatera'.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je i srbijanski državljanin kojeg Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima HV-a i policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993.

Uhićen je 12. svibnja u Novom Južnom Walesu, a u bijegu je bio od 30. ožujka, kad je australski Vrhovni sud prihvatio žalbu koju je ravnatelj javnog odvjetništva Commonwealtha u ime Hrvatske podnio protiv odluke Vijeća Federalnog suda Australije od rujna prošle godine. Time je Vrhovni sud odobrio Vasiljkovićevo izručenje.

Očekuje se da konačnu odluku o njegovu izručenju do 15. lipnja donese australski ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor.