POTRAGA ZA ŽIVOTOM

Prve fotke golemog paneuropskog teleskopa

10.06.2010 u 11:12

Bionic
Reading

Golemi radioteleskop, čije bi postaje trebale biti raspoređene u više europskih zemalja, pa i Hrvatskoj, a tragat će za životom i tajnama ranog svemira, snimio je prve fotografije udaljenih galaksija

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom Olafa Wucknitza s Astronomskog instituta Argelander (AIfA) Sveučilišta u Bonnu povezala je postaje teleskopa Low Frequency ARay (LOFAR) u Njemačkoj i Nizozemskoj i dobila prve snimke visoke rezolucije udaljenog kvazara. LOFAR je snimke napravio na valnim duljinama između četiri i deset metara. Na ovim frekvencijama prije se nisu mogle dobiti fotografije visoke rezolucije jer je za to potrebno mnogo međusobno udaljenih teleskopa.

Iako je korišten tek maleni dio (pet postaja u Nizozemskoj i tri u Njemačkoj) budućeg postrojenja LOFAR-ovih teleskopa koji će pokrivati veliki dio Europe, prva fotografija pokazuje fine detalje kvazara 3C 196 udaljenog nekoliko milijardi svjetlosnih godina.

'Odabrali smo ovaj cilj za prvo testiranje jer njegovu strukturu jako dobro poznajemo zahvaljujući promatranjima na znatno kraćim valnim duljinama', rekao je Olaf Wucknitz. 'Nije nam bio cilj naći nešto novo, nego vidjeti slične strukture na većim valnim duljinama kako bismo potvrdili da instrumenti stvarno rade. Bez njemačkih postaja vidjeli smo tek mutnu mrlju svjetla bez unutarnje strukture. Kada smo dodali njihove teleskope pokazali su se detalji.'

Radioastronomi su i ranije istraživali svemir na ovim valnim duljinama, no uspijevali su dobiti samo grube informacije o položajima i intenzitetu zračenja objekata. 'Sada smo u mogućnosti vidjeti mnogo bljeđe objekte i, što je najvažnije, s vrlo finim detaljima. To nam otvara nove mogućnosti istraživanja', rekao je Wucknitz.

LOFAR će uskoro krenuti u istraživanje tzv. gravitacijskih leća - fenomena u kojem velike mase lome svjetlost što stiže s udaljenih objekata. Za to je potrebna velika rezolucija, odnosno mnoštvo međunarodnih postaja.

Rezolucija radioteleskopa ovisi o omjeru valne duljine na kojoj snima i međusobnoj udaljenosti postaja – što su one udaljenije rezolucija je veća.

Kada konačno bude postavljen, LOFAR će moći istraživati zbivanja u ranom svemiru, nastajanje zvijezda i galaksija iz zvjezdane prašine, nalaziti najudaljenije galaksije, a koristit će ga i institut SETI za traženje signala vanzemaljaca.

Postoje planovi da se i u Hrvatskoj izgradi nekoliko postaja i tako naši astronomi uključe u projekt LOFAR-CRO. Informacije bi se mogle koristiti i u geofizici te poljoprivredi, a sudjelovanje bi Hrvatsku povezalo sa svijetom visoke znanosti i tehnologije.