LICEMJERJE

Izrael dopustio dostavu grickalica Gazi

09.06.2010 u 21:00

Bionic
Reading

Izrael je dopustio u srijedu dostavu nekih prehrambenih proizvoda, kao što su grickalice i začini, koji su bili na popisu zabranjenih proizvoda za slanje u Gazu u sklopu trogodišnje blokade, nastojeći ublažiti ljutnju međunarodne zajednice zbog izraelskog smrtonosnog napada na međunarodno brodovlje

Tom je odlukom, objavljenom nekoliko sati uoči sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Bijeloj kući, samo malo proširen popis proizvoda koji smiju ući u Gazu, među koje su sada uvršteni džem, čips i sokovi.

Hamasov glasnogovornik Sami Abu Zuhri izjavio je da taj postupak nije vrijedan komentara.

"Nama je drago da sok i sezamov maslac više ne prijete izraelskoj sigurnosti, ali Izrael treba dopustiti ulaz sirovina u Gazu kako bi njezini stanovnici mogli raditi", izjavila je aktivistica za ljudska prava Sari Baši.

Međutim, dostavu cementa, čelika i drugog materijala potrebna za obnovu područja razrušena u trotjednoj izraelskoj ofenzivi potkraj 2008. Izrael ne dopušta.

Izrael tvrdi da je blokada potrebna kako bi se spriječili pripadnici Hamasa da nabave oružje. Hamas nadzire Pojas Gaze i protivi se Abasovim mirovnim naporima, koji pregovora s Izraelcima posredovanjem SAD-a.

UN upozorava da je blokada izazvala humanitarnu krizu, a Izrael to niječe. Napad izraelskih vojnika 31. svibnja na najveći brod u konvoju koji je kanio probiti morsku blokadu Gaze, kad je poginulo devet propalestinskih aktivista, privukao je pozornost svijeta na trogodišnju blokadu.