Svijet STANOVNICI UZ MURU ZAOKRUŽILI 'NE'

Arbitražu je izabralo Slovensko primorje

Analizom rezultata referenduma o arbitraži u Sloveniji uočljiva je velika razlika u glasovanju stanovništva uz more i onih uz rijeku Muru gdje također postoji granični spor Hrvatske i Slovenije

Slovenci su arbitražni sporazum izabrali tijesnom većinom (51,5 posto), koja dolazi uglavnom iz Slovenskog primorja, gdje čak 70 posto stanovnika želi da se granični spor s Hrvatskom riješi na arbitraži.

Stanovnike Pirane, Izole i Kopra arbitraža najviše zanima s obzirom da bi stručnjaci za pravo mora trebali odlučiti hoće li Slovenija dobiti priželjkivani izlaz na otvoreno more.

Sporazum su najmanje podržali u sjevernim susjednim pokrajinama koje još muči problem granice na Muri.

'Protiv sam načina na koji su političari breme odluke nedorečenog sporazuma stavili na leđa građana', rekao je Večernjem listu gradonačelnik Pirana Tomaž Gantar iz stranke Piran je naš te dodao kako vjeruje da Slovenija neće dobiti izlaz na otvoreno more i da odluka neće biti u skladu sa stanjem na terenu u trenutku osamostaljenja Slovenije.

Unutar Slovenije već kruži vic da je odluka na referendumu konačna – osim ako nisi šef oporbe Janez Janša.

'Ovo je poraz Janše. Ako želi, ima mogućnost zaustaviti u parlamentu ratifikaciju pridruživanja Hrvatske EU, no mislim da je zasad o tome prerano govoriti. Put Hrvatske prema EU nije baš tako kratak, a dotad se situacija u parlamentu može promijeniti', rekao je analitičar Vlado Miheljak.

Bruxelles je jednoglasan u pohvalama. 'Ishod referenduma pozitivan je razvoj ne samo za odnose među dvjema zemljama nego i za suradnju u cijelome zapadnobalkanskome području te daje nov poticaj pristupnim pregovorima EU s Hrvatskom', rekao je predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek (EPP) i dodao da su Slovenija i Hrvatska pokazale da se 'takvo rješenje, pa i kada se postigne dugim i teškim pregovorima, isplati'. 'To postavlja važan povijesni presedan.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još