ZAKONSKI APSURDI NA SRPSKI NAČIN

Ništa od nove WC školjke bez dozvole države

07.06.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Zbog novog Zakona o planiranju i izgradnji, građani Srbije morat će tražiti dozvole ako žele okrečiti stan, promijeniti WC školjku ili ostakliti terasu

Za dozvolu za investicijsko održavanje potrebno je prikupiti desetak dokumenata, što košta 500 eura, te se mjesec dana boriti s administracijom po šalterima, piše srpski Blic.

Za investicijsko održavanje mora se dostaviti idejni projekt koji ovlaštene projektantske kuće, izvod iz zemljišnih knjiga, kopija plana zemljišta, suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

'Sakupila sam novac i krenula ostakliti terasu, kako bih je mogla koristiti kao dodatnu prostoriju. Međutim, nakon nekoliko sati rada, građevinski inspektor mi je došao na vrata i tražio dozvolu. Objasnila sam mu da su sve terase zastakljene, da se ja ne proširujem već samo prilagođavam svoju prostoriju, ali rekao mi je da je takav zakon i da je on došao po prijavi susjeda', priča Marija Rončević iz Beograda.

Građevinski inspektor kaže da ga susjedi zovu čim čuju zvuk bušilice: 'Imamo veliki broj prijava za takvu vrstu radova. Recimo, pojedini zovu čim vide da je ušao majstor u neki stan ili čim čuju bušilicu i čekić.'