DOLARI ODLAZE U DIM

BP neuspješno umiva imidž

07.06.2010 u 13:20

Bionic
Reading

Troškovi Britisha Petroleuma oko izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu dosegnuli su oko 1,25 milijardi dolara, piše Associated Press. Brojka je to u koju nije uključeno obećanih 360 milijuna dolara za izgradnju umjetnih otoka ispred Louisiane, priopćio je BP

Između 3. i 5. lipnja, nakon što je postavljena posebna kupola na bušotini, prikupljeno je 16.600 barela nafte, izvijestio je BP i u priopćenju dodao: 'Nadamo se da ćemo u idućim danima uspjeti prikupiti što više nafte, ali trebat će proći još nekoliko dana prije nego procijenimo uspjeh najnovijih mjera'.

BP smatra da je još prerano procjenjivati troškove uzrokovane katastrofom nakon eksplozije platforme Deepwater Horizon sredinom travnja. Nakon eksplozije iz naftnog izvora počelo je istjecati 798.000 galona nafte na dan. U operaciji čišćenja naftne mrlje sudjeluje 2.600 brodova koji su uspjeli prikupiti 368.000 barela nafte.

No troškovi rastu i s obzirom na ulaganja u popravljanje teško narušenog imidža BP-a, ali ono nema pretjeranog uspjeha iako je dosad potrošeno 50 milijuna dolara, piše Wall Street Journal. Cifra koja se spominje tek je okvirna jer slijede i novi sporovi, a BP je odbio reći koliko troši na popravljanje imidža.

Zna se samo da je suspendirano ostalo normalno korporativno oglašavanje, na koje je samo prošle godine potrošeno gotovo 100 milijuna dolara. Štoviše, BP je godinama trošio ogromne količine novca na svojevrsno 'umivanje imidža' pod sloganom 'S onu stranu nafte', nastojeći se pozicionirati kao 'najzelenija' od velikih naftnih kompanija, što joj je dosad polazilo za rukom. Sad je, međutim, BP-jev imidž na niskim granama i u razini s narušenom slikom u javnosti kakvu imaju, primjerice, Toyota i Goldman Sachs Group

U međuvremenu, BP je platio 18 tisuća odštetnih zahtjeva teških više od 48 milijuna dolara, doznaje se od Darryla Willisa, potpredsjednika BP-a koji nadgleda cijeli odštetni proces i koji je rekao da je 'BP dosad zaprimio 37 tisuća zahtjeva za naknadu štete i da ih je sve spreman platiti', piše Associated Press

Mogao bi to biti kraj BP-a, a svakako jest kraj 'lagodnog crpljenja nafte', piše Daily Mail. Meksički zaljev postao je simbol koji oštro ukazuje na to što se može dogoditi pri krajnjim granicama naftne eksploatacije i tehnoloških vrhunaca.

Progresivan rast cijene proteklih tridesetak godina bio je omjer rasta u potražnji te neuspjeha ponude da odgovori na tu potražnju. Da bi naftne kompanije zadovoljile svoja tržišta, nemaju drugog izbora nego razvijati skupe izvore koji bi u ranijem razdoblju bili smatrani beznadno neekonomičnima.

U međuvremenu, slabi američki podaci i mađarski problemi snažno su pritisnuli cijene nafte, koje su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pale čak 2,8 posto, kliznuvši nakratko i ispod razine od 70 dolara za barel pod pritiskom naznaka da američki gospodarski rast možda usporava, kao i upozorenja u vezi s mađarskim dugom, piše Reuters

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 72,09 dolara, spustivši se za 77 centi u odnosu na prethodni dan.