REFERENDUM O SPORAZUMU

Do 11 sati glasalo 15 posto Slovenaca

06.06.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Glasovanje slovenskih građana na referendumu o arbitražnom sporazumu odvija se bez teškoća, a do 11 sati na 3380 biračkih mjesta glasovalo je 15,25 posto od oko 1,7 milijuna registriranih birača, objavila je državna izborna komisija.

Za usporedbu, prije dvije godine na referendumu o lokalnoj samoupravi do 11 sati odaziv je bio svega 4,7 posto. Na današnjem referendumu odaziv je viši nego na lanjskim izborima za Europski parlament, ali i četiri posto niži nego na posljednjim parlamentarnim izborima.

Po gradovima, najveći je odaziv u Kranju, 16,72 posto, a najmanji u Ptuju, 13,16 posto.

U jutarnjim satima glasovala je i većina istaknutih slovenskih političara. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da je lijepo vrijeme koje prati referendumsko odlučivanje dobar znak te da vjeruje kako će mu se odazvati mnogo birača i da će završiti pozitivnim rezultatom.

Premijer Borut Pahor glasovao je u Šempeteru, na području općine u kojoj živi, te rekao da se Slovencima na referendumu pruža jedinstvena i povijesna prilika.

'Vlade dolaze i odlaze, ali je malo tako povijesno važnih prilika kakva se danas pruža na referendumu', rekao je Pahor.

'Bude li sporazum danas potvrđen, na vidiku je lijepa budućnost ne samo za Sloveniju nego i za Hrvatsku i za cijelu regiju', rekao jer Pahor.

U suprotnom, Pahor je najavio teškoće u odnosima s Hrvatskom i štetu slovenskom ugledu u regiji i svijetu. 'Ne bi to bio smak svijeta, ali bi se trebalo snaći u izuzetno teškom razdoblju, a osnosi s Hrvatskom postali bi nepredvidljivi', rekao je slovenski premijer.

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša dao je svoj glas u Bovcu, gdje ima vikendicu, te ponovo izrazio svoje neslaganje s ovakvim sporazumom o arbitraži.

'Sigurno je jedino to da će slovenski narod nakon ovog referenduma biti podijeljen, a to nije dobro', rekao je Janša, koji očekuje da će birači odbaciti arbitražni sporazum kako bi netko drugi postigao bolji bilateralni sporazum s Hrvatskom o graničnom prijeporu, i to u okviru hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.