Svijet NEPRIJATELJ U MOM KREVETU

Egipćani oženjeni za Izraelke ostaju bez državljanstva

Visoki upravni sud u Kairu potvrdio je u subotu presudu kojom se Egipćanima oženjenima Izraelkama oduzima državljanstvo, u predmetu koji zorno prikazuje osjetljivost tog pitanja u Egiptu unatoč potpisanom mirovnom ugovoru s Izraelom prije više od trideset godina

Sudac Muhamed al-Huseini presudio je da Ministarstvo unutarnjih poslova mora zatražiti od vlade da poduzme nužne korake da bi se Egipćanima oženjenima Izraelkama i njihovoj djeci oduzelo državljanstvo. Na odluku Visokog suda nije moguća žalba.

Sudac je istaknuo da se odluka ne odnosi na Egipćane oženjene izraelskim Arapkinjama.

'Slučaj muškaraca (Egipćana) oženjenih izraelskim Arapkinjama razlikuje se od slučaja onih oženjenih za Izraelke židovskog podrijetla jer (izraelski Arapi) žive pod izraelskom okupacijom', rekao je Huseini na sudu.

'Odluka suda vodi računa o nacionalnoj sigurnosti Egipta', istaknuo je.

Tisuće Egipćana, napose onih koji su živjeli u Iraku i u vrijeme Zaljevskog rata 1990. morali napustiti zemlju, otišlo je za poslom u Izrael, gdje se velik broj njih oženio.

Egipat je 1979. bio prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni ugovor sa židovskom državom. Pitanje veza s Izraelom i dalje potiče polemike u egipatskom društvu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još