SKRENUT S KURSA

Izraelci preuzeli irski brod

05.06.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Izraelske snage mirno su u subotu preuzele nadzor nad irskim humanitarnim brodom Rachel Corrie i odvest će ga u luku Ashdod, objavila je izraelska vojska

Preuzimanje broda izvršeno je uz punu suradnju s posadom. 'Naše snage popele su se na palubu broda i preuzele nadzor bez otpora posade i putnika. Sve je prošlo bez nasilja', kazala je glasnogovornica izraelske vojske.

Time je okončana višesatna napeta situacija na otvorenom moru između posade irskog broda, koja je odbila tri poziva da sama skrene prema Ashdodu, i najmanje triju brodova izraelske mornarice.

Sa 15 putnika irske i malezijske nacionalnosti i tisuću tona pomoći, brod Rachel Corrie trebao je biti uključen u međunarodnu humanitarnu flotu koja je u ponedjeljak doplovila pred Gazu i zatim je nasilno zaustavljena uz devet mrtvih civila na turskom brodu Mavi Marmara, ali je zbog kvara krenuo kasnije.

Unatoč međunarodnim kritikama i pozivima, Izrael je priopćio da ne namjerava popustiti i dopustiti probijanje blokade Pojasa Gaze. Sav humanitarni teret prvo se mora pregledati u izraelskoj luci u Ashdodu, 30 kilometara sjeverno od Gaze, i zatim se kopnenim putem dostaviti na odredišta.

Među putnicima na irskom brodu su i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Irkinja Mairead Mcguire i bivši zamjenik glavnog tajnika UN-a Denis Halliday.

Izraelci preuzimaju Rachel Corrie