DEUTSCHE WELLE

Fašistički nazivi ulica sramota su Mostara

25.01.2009 u 18:23

Bionic
Reading

Grad Mostar godinama je njegovao ideju antifašizma, pa nitko nije mogao ni sanjati da će ulice tog grada biti nazvane po fašistima, piše Deutsche Welle. Mostar tako danas ima ulice Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, kao i brojne druge ulice nazvane po ideolozima fašizma iz Drugog svjetskog rata

Iako su mnogo puta pokretane inicijative da se ukinu takvi, u najmanju ruku neprimjereni, nazivi ulica, do toga nije došlo.Tako, primjerice, ime zapovjednika zloglasne Crne legije i ustaškog povjerenika za Bosnu Jure Francetića, kojeg je na tu funkciju imenovao Ante Pavelić, još stoji na natpisu jedne od mostarskih ulica. Isti slučaj je i s ulicama visokih dužnosnika nacističke vladavine iz vremena NDH, Mile Budaka, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, piše Deutsche Welle.

Zastupnik u Federalnom parlamentu BiH i nekadašnji predsjednik mostarske Jedinstvene organizacije boraca Zijad Mušić ističe da su takvi nazivi ulica sramota za Mostar. 'Sramotno je što do danas vlasti Mostara nisu učinile ništa da se ukloni fašistička imena ulica', kazao je Mušić.

Promjena naziva ulica, trgova i javnih ustanova u nadležnosti je Gradskog vijeća, ali više od tri mjeseca nakon izbora Mostar nema izabranog predsjednika tog tijela, kao ni gradonačelnika.

S obzirom na to da se većina važnijih odluka u gradu ne donosi uz dogovor Bošnjaka i Hrvata, kao i da se nerijetko poziva na vitalne nacionalne interese, postoji bojazan da će se pojedinci na funkcijama teško odreći sadašnjih imena ulica.

Važnost ukidanja fašističkih simbola i naziva prepoznale su i nevladine organizacije u BiH, koje su od vlasti zatražile zakon o zabrani djelovanja svih fašističkih organizacija, isticanja njihovih obilježja, pa čak i ukidanje političkih stranaka  čiji programi sadrže ovakva razmišljanja, piše Deutsche Welle.