Svijet USKORO BEZ TRAUMA?

Bolna sjećanja brisat ćemo pilulom

  • Autor: NJD
  • 11.9.2010 8:37:15
  • 4.6.2010 13:07:37

Ljubavne boli, smrt kućnog ljubimca ili traume rata uskoro će se zaboravljati uz pilulu umjesto uz čaše alkohola, tvrde znanstvenici

Novo istraživanje predstavljeno u časopisu Science pokazalo je da moždani neurotrofični faktor (BDNF), protein koji se prirodno izlučuje u mozgu, omogućuje da se bolna sjećanja povezana sa stresnim situacijama preoblikuju i ublaže.

Ideja podsjeća na zaplet filma 'Vječni sjaj nepobjedivog uma' u kojem Kate Winslet i Jim Carey brišu svoja sjećanja na zajedno provedene trenutke kako bi nastavili živjeti neopterećeni ljubavnim jadima.

BDNF djeluje slično kao psihološka tehnika brisanja u kojoj se fobije nadilaze uzastopnim izlaganjem izvorima straha. Mozak se naposljetku uspijeva 'premrežiti' i izbrisati bolne asocijacije na stresne situacije.

Tim iz Medicinske škole Sveučilišta u Puerto Ricu stvorio je kod štakora okidače stresa kombinirajući blage elektrošokove i glasnu glazbu. Životinje su s vremenom naučile povezivati glazbu s boli - čim bi začuli glasne tonove ukočili bi se. Međutim, kada su primili lijek BDNF traume su nestale.

'Iznenadila nas je činjenica da je lijek zamijenio trening brisanja trauma', rekao je voditelj istraživanja dr. Gregory Quirk.

Tim smatra da BDNF nije potpuno izbrisao sjećanja, već je stvorio pozitivan osjećaj sigurnosti koji je štakorima omogućio da se nose s traumama.

Ranija istraživanja pokazala su da životinje koje u mozgu ne stvaraju ovaj protein imaju problema s oslobađanjem od loših iskustava. Znanstvenici vjeruju da su niske razine BDNF-a također povezane s PTSP-om. Poznato je da antidepresiv Prozac podiže njegove razine, međutim za liječenje fobija, ali i ovisnosti mogli bi se razviti djelotvorniji lijekovi.

Dr. Thomas Insel, direktor Američkog nacionalnog instituta za mentalno zdravlje koji je financirao istraživanje, rekao je da je ovaj rad još jedna potvrda ideje da bi se na temelju BDNF-a mogli razviti lijekovi kojima bi se liječili posttraumatski stresni poremećaj i drugi anksiozni poremećaji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još