KINEZI PREDUHITRILI

Stvorena prva malena 'crna rupa'

04.06.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Kineski znanstvenici uspjeli su stvoriti prvi uređaj koji poput malene crne rupe potpuno apsorbira elektromagnetske valove na mikrovalnim frekvencijama

Uređaj se sastoji od 60 koncentričnih krugova metamaterijala koji svojom strukturom na neuobičajen način lome svjetlost. Metamaterijali su umjetni materijali, a njihova se neobična svojstva stvaraju posebnom strukturom, a ne kemijskim sastavom. Neki od njih imaju tzv. negativan indeks loma svjetlosti (svjetlost se pri prolasku iz jednog medija u drugi lomi jer joj se mijenja brzina). Njihova se svojstva također koriste i u stvaranju tzv. plašteva nevidljivosti.

Qiang Cheng i Tie Jun Cui iz Državnog laboratorija za milimetarske valove Jugoistočnog sveučilišta u Nanjingu u Kini napravili su svoj 'Svesmjerni elektromagnetski upijač' od 60 slojeva kružnih traka obloženih bakrom. Na svakom sloju naizmjenično su otisnuti uzorci koji rezoniraju i koji ne rezoniraju elektromagnetske valove.

Naprava uspijeva zarobiti i upiti čak 99 posto elektromagnetskih valova koji dolaze iz svih pravaca, a zračenje usmjerava spiralno prema središtu gdje ga pretvara u toplinu. Tako djeluje poput 'elektromagnetske crne rupe'.

Za sada uređaj djeluje samo na razini mikrovalova, međutim tim planira napraviti verziju koja će upijati i vidljivo svjetlo.

'Svesmjerni elektromagnetski upijač' mogao bi se koristiti za prikupljanje Sunčeve energije.

'Budući da jezgra uređaja može pretvarati elektromagnetsku energiju u toplinsku, očekujemo da bi se on mogao koristiti u eksploataciji elektromagnetskih valova', objasnio je kineski tim u izvješću predstavljenom u časopisu New Journal of Physics.