CAMERON STIŽE U CUMBRIJU

Utaja poreza razlog masakra u Engleskoj?

04.06.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Derrick Bird, koji je ubio 12 osoba u Cumbriji, a potom dokrajčio i sebe, bojao se da će završiti u zatvoru zbog navodne utaje poreza, piše Guardian

Dok je sedmero od 11 ranjenih i dalje u bolnici, a dvoje je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, očekuje se dolazak premijera Davida Camerona i državne tajnice Therese May u obalni gradić Whitehaven, a čini se i da se polako razaznaju razlozi Birdova ubilačkog pohoda.

O tijeku istrage službeno bi više trebalo biti poznato upravo nakon Cameronovog susreta s policijskim vrhom koji vodi istragu.

Dotad mediji barataju informacijama Birdovog prijatelja Marka Coopera, koji je otkrio 'da je Inland Revenue istraživao Birda zbog 60.000 funti položenih na njegovom bankovnom računu'.

Cooper, koji ga je poznavao 15 godina, tvrdi da je 'Bird bio uznemiren zbog mogućnosti da završi iza rešetaka'. Cooper ne zna otkud Birdu taj novac, iako mu je tvrdio 'da mu je njegova 90-godišnja majka mjesečno davala dvije tisuće funti'.

Tamošnja policija jutros je potvrdila da detektivi istražuju ubojičine financije i angažman Inland Revenue, ali ništa više od toga nisu željeli reći u 'interesu istrage'.

U međuvremenu, dio nagađanja ide u smjeru obiteljske zavade oko majčine oporuke, no to su opovrgnule kćerke Birdovog brata blizanca – za kojeg se vjeruje da je bio Birdova prva žrtva - a one tvrde da je 'propast njihovog oca samo u tome što je htio pomoći svojem bratu'.

Ipak, to nije pomoglo u zaustavljanju špekulacija da se radi o obiteljskoj zavadi, dok se drugi dio nagađanja vrti oko Birdove svađe s taksistima u Whitehavenu.

Postoje svjedoci koji kažu da se Bird svađao s njima, uključujući Darrena Rewcastlea, kojega je upucao ravno u lice, navodno zbog stajališta u ulici Duke u Whitehavenu gdje je radio.

Otkrilo se u međuvremenu da se Bird trebao sastati i s obiteljskim odvjetnikom Kevinom Commonsom kojeg je također ubio, ali se ne zna zašto.

Inače, većini ozlijeđenih Bird je pucao u lice, poznavao je svoje prve tri žrtve, a policija istražuje 'je li poznavao i ostalih devet ili su se samo našle na krivom mjestu u krivo vrijeme', kazao je Ian Goulding, glavni inspektor koji vodi istragu u kojoj sudjeluje 100 detektiva.

'Naša je početna procjena da se radilo o kombinaciji, ali ne želim dalje nagađati', naglasio je Goulding dodajući da je 'Bird možda svoj motiv odnio sa sobom u grob'.