RUSKI MITROPOLIT KIRIL

Modernizator vodi u natjecanju za patrijarha

25.01.2009 u 17:26

Bionic
Reading

Čelnici Ruske pravoslavne crkve u nedjelju su započeli proces izbora novog patrijarha nakon smrti Alekseja II. prošlog mjeseca. Crkveni čelnici na tajnom glasovanju u katedrali Krista Spasitelja oblikovali su uži krug između desetaka mogućih kandidata, a konačnu će odluku donijeti u četvrtak prije vikenda ustoličenja

MOSKVA - Najviši svećenici Ruske pravoslavne crkve podržali su modernizatora koji zagovara tješnje veze s Vatikanom u nedjelju u prvom krugu glasovanja za izbor prvog novog patrijarha nakon sloma Sovjetskog Saveza.

Mitropolit Smolenska i Kalinjingrada Kiril, koji obnaša dužnost čelnog čovjeka Ruske pravoslavne crkve od smrti patrijarha Alekseja II. prošlog mjeseca, dobio je 97 od 197 glasova vijeća episkopa.

Mitropolit Kaluge i Borovska Kliment dobio je 32 glasa dok je mitropolit Minska i Slutska Filaret dobio 16 glasova, rekli su crkveni dužnsonici.

Ovo će biti prvi izbor patrijarha od sloma Sovjetskog Saveza i dolazi u razdoblju u kojem crkva uživa do sada najveću popularnost i bliske veze s Kremljom.