NAKON OSTAVKE HATOYAME

Naoto Kan bit će novi japanski premijer

04.06.2010 u 07:44

Bionic
Reading

Naoto Kan postat će novi japanski premijer, nakon što ga je u petak vladajuća Demokratska stranka Japana (DPJ) izabrala za svog novog čelnika, prenose agencije

Kan (63) je bio zamjenik premijera i ministar financija u vladi nepopularnog premijera Yukija Hatoyame, koji je u srijedu, nakon nepunih devet mjeseci na vlasti, podnio ostavku jer nije ispunio obećanje da će preseliti američku vojnu bazu s Okinawe.

Izbor Kana na mjesto čelnika DPJ-a ključan je u procesu njegova imenovanja za premijera budući da vladajuća stranka ima većinu u donjem domu japanskog parlamenta koji bira premijera, prenosi agencija Dpa.

Kan će postati peti japanski premijer u posljednje tri godine. Glavni izazovi njegove vlade bit će borba s velikim javnim dugom i poticanje gospodarskog rasta, kao i jačanje odnosa s najjačim sigurnosnim saveznikom SAD-om te velikom susjednom silom u usponu Kinom.

'Želim da ovi izbori za čelnika budu nov početak kako bismo stvorili snažan Japan i u tome želim preuzeti vodstvo', rekao je Kan svojim stranačkim pristašama uoči glasovanja na kojem je premoćno pobijedio svog jedinog protukandidata, slabo poznatog 50-godišnjeg odvjetnika Shinjija Tarutoka, prenosi Reuters.