UOČI REFERENDUMA

Janša tvrdi da je 1991. predlagao vojno zauzimanje Savudrije

03.06.2010 u 19:42

Bionic
Reading

Slovenski oporbeni čelnik Janez Janša kazao je u četvrtak u radijskom sučeljavanju s premijerom Borutom Pahorom da je 1991. slovenska politika možda počinila greške glede rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom, ali je istaknuo da je tada kao ministar obrane predlagao vojno zauzimanje hrvatskog gradića Savudrije.

Dvojica čelnika su u jednosatnom sučeljavanju na Slovenskom radiju, uoči referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom koji se treba održati u nedjelju, pokušala istaknuti svoje zasluge u obrani tzv. spornih područja na granici s Hrvatskom.

Odgovarajući na tvrdnje Pahora da su greške u vezi s granicom možda počinjene 1991. godine u vrijeme tzv. Demosove vlade u kojoj je Janša bio ministar obrane, a mogućnost povoljnog rješenja graničnog pitanja najbolja, čelnik slovenske oporbe priznao je da su u to vrijeme na "spornim teritorijima" napravljene "greške".

Janša je međutim odgovornost za to pripisao tadašnjem predsjedniku predsjedništva Milanu Kučanu, rekavši da je Kučanovo predsjedništvo odbilo njegov prijedlog da slovenska policija i vojska u listopadu 1991. zauzmu Savudriju.

"Da je zauzeta Savudrija, slovenska pregovaračka pozicija bila bi jača i ne bi bio potreban nikakav kompromis", rekao je Janša.

Dodao je da je on na sjednici dao prijedlog o zauzimanju Savudrije kad je bivša JNA prilikom povlačenja iz Slovenije ispraznila radarsku postaju u Savudriji i tako "dala do znanja" da to područja smatra slovenskim.

Bivši slovenski premijer Janša dodao je da je "poluilegalni" zaključak o podjeli nekadašnje zajedničke općine Piran, pri čemu je Savudrija pripala hrvatskoj općini Buje, donio lokalni "narodnooslobodilački odbor", te da ga slovenska vlada ili parlament "nikad nisu ratificirali", pa zato treba smatrati da je Savudrija prilikom osamostaljenja Slovenije i Hrvatske pripadala Sloveniji, što bi očuvalo cjelovitost Piranskog zaljeva.

Janša je Pahorovu vladu optužio da je objavom karte u kojoj je Savudrija na hrvatskoj strani, a Piranski zaljev "podijeljen", oslabila slovenske pregovaračke pozicije, što treba ispraviti odbacivanjem arbitražnog sporazuma u nedjelju na referendumu.

Pahor je rekao da je arbitražni sporazum odličan pregovarački rezultat njegove vlade i da od njegova potpisivanja 4. studenog lani u Stockholmu nije bilo nikakvih incidenata, kakvi su bili u vrijeme kad je vladu vodio Janša koji je na granični prijelaz Hotiza-Sveti Martin na Muri jednom doveo specijalnu policiju.

Na pitanje smatra li da je Savudrija u Sloveniji, Pahor je ironično odgovorio da "nema ništa protiv toga" ako u slučaju propasti arbitražnog sporazuma Janša ili netko drugi u pregovorima s Hrvatskom dogovori i "granicu na rijeci Mirni", ako mu to uspije mirnim sredstvima i uz hrvatski pristanak.