MORALESOV LEGITIMITET

Bolivijci na referendumu o socijalističkom uređenju

25.01.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Oko 3,8 milijuna birača u Boliviji počelo je u subotu glasovati o referendumu o novom ustavu za koji se Evo Morales, prvi predsjednik iz redova urođeničkog stanovništva u povijesti zemlje, nada da će postati temelj socijalističkog društvenog uređenja Bolivije

LA PAZ - Prva izvješća govore kako glasovanje teče mirno. Prijedlog ustava koji ima 411 članaka uživa, prema ispitivanjima javnog mnijenja, veliku potporu u stanovništvu, ali četiri najutjecajnije bolivijske provincije, od ukupno devet, vjerojatno će se i dalje žestoko protiviti Moralesovoj socijalistički i etnički usmjerenoj politici.

Na posljednjem referendumu, održanom u kolovozu, provincije Santa Cruz, Beni, Pando i Tarija - u kojima su na vlasti konzervativci kao politička oporba Moralesovim ljevičarskim populistima - gotovo se uopće nisu obazirale na rezultat referenduma o produljenju predsjedničkog mandata koji je bio ostvaren na nacionalnoj razini.

Te se četiri provincije nalaze u plodnim i prirodnim plinom bogatim nizinama na istoku zemlje i u njima živi viši sloj Bolivijaca europskog podrijetla, dok većina izvornog bolivijskog stanovništva živi u siromašnim brdovitim predjelima na zapadu Bolivije.