BIRANO DRUŠTVANCE

Vatikan poziva ateiste na debatu, ali ne i Dawkinsa

01.06.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Kako bi unaprijedio odnos Crkve i nevjernika, Vatikan planira uvesti redovite debate između vodećih deklariranih ateista i najboljih katoličkih teologa

Serija debata trebala bi se održati u Parizu sljedeće godine, no na njih neće biti pozvani javnosti najpoznatiji ateisti poput Richarda Dawkinsa i Christophera Hitchensa. Nadbiskup Gianfranco Ravasi, predsjednik Vijeća za kulturu, naglasio je da debate neće biti platforma za samopromociju poznatih ateista poput Hitchensa i Dawkinsa.

'Takvi ateisti istinu gledaju samo kroz sarkazam i ironiju, a vjerske tekstove doživljavaju isključivo kroz prizmu fundamentalizma', pojasnio je nadbiskup.

Zakladu, pod čijim će okriljem biti organizirane debate, osnovalo je Vijeće za kulturu, koje se brine za što bolje odnose s onima koji ne pripadaju Katoličkoj crkvi. Vijeće je 1982. osnovao papa Ivan Pavao II. kako bi poboljšao dijalog s drugim kulturama, vjerama te s onima koji uopće nisu vjernici.

Za razliku od svojeg prethodnika, papa Benedikt XVI. pokazao je nešto manje entuzijazma prema ekumenizmu i približavanju neistomišljenicima, piše britanski Independent.

Proteklih pet godina odnos Katoličke crkve i ostalih religija ozbiljno je narušen nakon nekoliko ozbiljnih gafova Benedikta XVI. Njegov govor o islamskom proroku Muhamedu ozbiljno je uznemirio muslimane, dok se Židovima zamjerio vraćanjem u krilo Crkve ekskomuniciranog biskupa koji je negirao Holokaust.

Najveći udarac Crkvi zadali su pedofilski skandali širom svijeta, od kojih se Vatikan još uvijek (bezuspješno) pokušava oporaviti.