NAKON OSTAVKE KOEHLERA

Merkel traži predsjednika države

01.06.2010 u 13:11

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da još nema kandidata za novog predsjednika države nakon iznenadne ostavke Horsta Koehlera, ali da je počela tražiti odgovarajuću osobu

Angela Merkel je otkazala posjet Vilniusu kako bi održala konzultacije s koalicijskim čelnicima zbog Koehlerove ostavke.

Kancelaraka je izjavila u intervjuu za njemačku televiziju u ponedjeljak navečer da su trenutačno otvorene sve opcije glede predsjedničkog kandidata i da on može biti političar ili osoba izvan nje, muškarac ili žena.

Horst Koehler je podnio ostavku na dužnost predsjednika u ponedjeljak. Rekao je da ostavku podnosi zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu.

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko tjedana razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Koehleru upućene su oštre kritike pošto je inozemne misije njemačkih vojnika dijelom opravdao i čuvanjem njemačkih gospodarskih interesa.

Njemačkog predsjednika ne bira narod neposrednim glasovanjem, nego takozvani Savezni skup (Bundesversammlung). U jednakom ga omjeru sačinjavaju zastupnici u Bundestagu i izaslanici parlamenata njemačkih saveznih pokrajina. Savezni se predsjednik bira na mandat od pet godina i najviše dva uzastopna mandata. Kandidat može postati svaki državljanin Njemačke koji je navršio 40. godinu života.