PAO ZBOG AFGANISTANA?

Njemački predsjednik Köhler podnio ostavku!

31.05.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Horst Köhler podnio je ostavku na svoju dužnost, objavili su njemački elektronički mediji u ponedjeljak. 'Podnosim ostavku na dužnost predsjednika Savezne Republike Njemačke', rekao je Köhler u ponedjeljak u Berlinu, kako prenosi online izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga

Horst Köhler je, obrazlažući svoju odluku, rekao da podnosi ostavku zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu.

Optužbe da je zagovarao protuustavnu misiju njemačke vojske da bi osigurao gospodarske interese nisu ni utemeljene ni opravdane, rekao je Köhler, dodavši da su iznošene bez dužna poštovanja prema instituciji predsjednika, najviše političke dužnosti u državi.

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko tjedana razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Köhleru upućene su oštre kritike jer je opravdao inozemne misije njemačkih vojnika dijelom i kao čuvanje njemačkih gospodarskih interesa.

Predsjednik gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata Jens Böhrnsen iz Socijaldemokratske stranke (SPD) privremeno preuzima obnašanje dužnosti predsjednika.

Köhler je objavio ostavku u svojoj službenoj rezidenciji, dvorcu Bellevue, a uz njega je stajala supruga Eva Luise