VIŠE OD 10 MRTVIH

Izraelski komandosi napali humanitarni konvoj

31.05.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Međunarodna flotila s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze i s nekoliko stotina aktivista napustila je u nedjelju ciparske vode i krenula prema palestinskoj enklavi pod izraelskom blokadom, izjavila je čelnica Pokreta za slobodnu Gazu

Pripadnici postrojbe izraelske mornarice zapucali su kada su ih neki članovi flotile napali sjekirama i noževima, javila je privatna izraelska televizija.

TV postaja nije navela ima li među poginulima i ranjenima izraelskih vojnika, dok je izraelska vojska potvrdila da je u intervenciji 'poginulo najmanje deset putnika' flotile.

Međunarodna flotila koja je prevozila stotine propalestisnkih aktivista i pomoć Gazi krenula je prema palestinskom teritoriju u nedjelju popodne.

Flotilu su organizirale propalestinske skupine i turska organizacija za ljudska prava. Turska je od Izraela zatražila slobodan prolaz rekavši da flotila prevozi 10.000 tona humanitarne pomoći.

U subotu je izraelski dužnosnik upozorio da će izraelska mornarica, ako zatreba i silom, spriječiti međunarodni konvoj brodova koji prevozi humanitarnu pomoć za Pojas Gaze da doplovi do obale palestinskog teritorija.

Izrael je u subotu upozorio da će brodove, ne budu li se htjeli vratiti, pregledati i uputiti prema izraelskoj luci Ašdodu, južno od Tel Aviva, a zatim privesti aktiviste na brodovima i protjerati ih.

Tijekom večeri tri izraelske letjelice s bacačima raketa klase Saar napustile su luku Haifu kako bi presreli flotilu, rekli su novinari na jednom od plovila.

Izrael i Egipat pooštrili su blokadu Pojasa Gaze 2007, kada je Hamas preuzeo nadzor nad tim teritorijem. Izrael je u prosincu 2008. pokrenuo ofenzivu kako bi spriječio svakodnevno raketiranje svojih gradova.

Većina od 1,5 milijuna Palestinaca koji žive u Gazi oslanjaju se na pomoć.

UN i zapadne sile zatražile su od Izraela da ublaži restrikcije kako bi se spriječila humanitarna kriza.

Izrael ne priznaje da u Gazi postoji humanitarna kriza, tvrdeći da se hrana, lijekovi i medicinska pomoć redovito dostavljaju te da je blokada nužna kako bi se spriječila dostava oružja.

Izraelski ministar izražava 'žaljenje zbog mrtvih'

Izraelski ministar industrije i trgovine Binyamin Ben Eliezer izrazio je u ponedjeljak na vojnom radiju 'žaljenje zbog mrtvih' nakon intervencije izraelskih snaga na flotilu koja je prevozila pomoć u Gazu.

'Mogu samo izraziti žaljenje zbog svih mrtvih', izjavio je u prvoj izraelskoj službenoj reakciji Ben Eliezer koji se nalazi u Kataru na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

'Čekali su naše vojnike sa sjekirama i noževima i kad vam, osim toga, netko pokušava uzeti oružje, počinjete gubiti kontrolu', dodao je on.

'Znam da će to postati velika afera i nadam se da će izraelski Arapi reagirati na razuman način', dodao je ministar aludirajući na moguće prosvjede 1,2 milijuna Arapa koji žive u Izraelu.

'Nismo imali namjeru pucati, ali je došlo do velike provokacije', kazao je Eliezer.