SPRIJEČENA NOVA TRAGEDIJA

Nasmijani 'Joker' priznao pokolj djece

24.01.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Dvadesetogodišnji Belgijac koji je u petak ujutro ubio dvoje djece jasličke dobi i njihovu odgojiteljicu u Dendermondeu na zapadu Belgije, optužen je za ubojstvo i za pokušaj ubojstva te smješten u pritvor, objavilo je u subotu tužiteljstvo u tome gradu

BRUXELLES - Mladića koji je pritvoren odmah nakon strašnog zločina koji je zaprepastio i ražalostio čitavu zemlju i čiji identitet nije objavljen, policija je ispitivala tijekom čitavog poslijepodneva.

U petak navečer je upućen istražnom sucu koji je protiv njega podignuo optužnicu i "smjestio ga u pritvor", dodaje tužiteljstvo u Dendermondeu.

Tijekom ispitivanja mladić, čija je crno-bijela šminka na licu podsjećala na lik Jokera iz filmova o Batmanu, nije naveo motive svoga čina, dodaje glasnogovornik tužiteljstva.

Optuženik je ipak priznao ubojstvo nakon deset sati ispitivanja tijekom kojega se "nekoliko puta" nasmijao istražnim sucima, piše flamanski dnevnik Het Laatste Nieuws pitajući se o psihičkom zdravlju napadača.

Tužiteljstvo je u petak navečer zanijekalo da se mladić liječio zbog psihičkih tegoba, kako se prepričava u Belgiji.

Kako piše Het Laatste Nieuws, napadač je u trenutku uhićenja imao kod sebe još jedan nož, osim onoga kojim je počinio zločin, i cedulju s imenom drugog vrtića udaljenog tri kilometra. "Spriječen je još jedan pokolj", ocijenio je dnevnik.

Mladić je bez teškoća ušao u jaslice u kojima je bilo dvadesetak sasvim malene djece i šest odgojiteljica i odmah nasrnuo na djecu, prema iskazu svjedoka. Jedno dijete i žena - 54-godišnja zaposlenica vrtića Marita Blindeman, kako navodi tužiteljstvo, ubijeni su na licu mjesta, a jedno je dijete nešto kasnije podleglo ozljedama.

Dvanaestero ostalih žrtava - desetero djece i dvije odgojiteljice - prevezeni su u bolnicu s brojnim ozljedama. Dvoje djece, od šest mjeseci i od tri godine, u teškom je stanju, ali im život nije u opasnosti, rekao je glasnogovornik sveučilišne bolnice u Gentu, gdje su operirani.

U subotu je čelnik bolnice istaknuo da su neki ranjenici bili "unakaženi" i da su se morali podvrgnuti operaciji plastične kirurgije.