POSJET LOUISIANI

Obama obećao zaustavljanje ekocida

29.05.2010 u 17:42

Bionic
Reading

'Želimo zaustaviti istjecanje nafte, očistiti je i pomoći ljudima da vrate normalan život i sredstva za život. Na naftnu mrlju odgovaramo kao na ono što jest - napad na našu obalu, naše ljude, regionalno gospodarstvo i zajednice kao što je ova', izjavio je američki predsjednik Barack Obama tijekom posjeta Grand Isleu u Louisiani

Obama je naglasio da je naložio povećanje radne snage na Zaljevskoj obali, kako bi se bolje nosili s masivnom naftnom mrljom, najvećom u povijesti SAD-a.
Najavio je da će se utrostručiti radna snaga na mjestima gdje je nafta stigla na obalu ili će se to dogoditi u iduća 24 sata, što bi trebalo pomoći da se brže obuzda naftna mrlja i na minimum smanji vrijeme u kojem se nafta nalazi na obali.

Također je najavio isporuku dodatnih kilometara zaštitnih plutajućih ograda, i svu drugu potrebnu opremu i sredstva za obuzdavanje i čišćenje onečišćenja naftom.

Obama drugi put posjećuje regiju u 39 dana, koliko traje istjecanja nafte iz uništenih instalacija bušotine Deepwater Horizon, nad kojom je eksplodirala i potonula naftna platforma 20. travnja, uz 11 smrtno stradalih radnika.

Ako operacija top kill BP-a ne uspije, Obama je izrazio spremnost da angažira vrhunske stručnjake iz svijeta i SAD-a, na čelu s američkim ministrom energetike i dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku Stevenom Chuom, koji su spremni za intervenciju.

'Ja na kraju preuzimam odgovornost za rješavanje ove krize', rekao je Obama.