Svijet DVODNEVNI IZBORI

U češkoj vode socijaldemokrati

Glasovanje na izborima za 200 zastupnika donjeg doma češkog parlamenta nastavljeno je u subotu ujutro uz velik odaziv birača

U petak, prvog dana glasovanja, birališta su zatvorena u 22 sata, a odaziv je bio oko 50 posto. 14.760 biračkih mjesta zatvorit će se u subotu u 14 sati.

Po zadnjim anketama vode socijaldemokrati (ČSSD) bivšeg premijera Jirija Paroubeka koji su svoju predizbornu utrku utemeljili na obećanju o većim socijalnim pravima.

Na drugom mjestu u anketama je desna stranka ODS koju trenutačno vodi Petr Nečas, a zauzima se za mjere štednje kako bi se popravilo stanje javnih financija.

Predviđa se da će izborni prag od pet posto prijeći i komunisti (KSČM) i dvije nove stranke: TOP 09 (desnica) bivšeg ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga i Javna pitanja (VV, centar) bivšeg novinara Radeka Johna.

Konačni rezultati očekuju se u noći na nedjelju. Nakon toga će početi pregovori radi sastavljanja koalicijske vlade, budući da se ni jedna od 25 stranaka u izbornoj utrci ne može nadati dostatnu broju glasova da bi sama vladala.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još