Svijet KATASTROFA U MEKSIČKOM ZALJEVU

Američka vojska gradit će umjetne otoke

  • Autor: NJD
  • 11.9.2010 8:27:52
  • 28.5.2010 14:05:40

Dok British Petrol nastavlja s naporima da blatom zatrpa cijev iz koje u Meksičkom zaljevu kulja nafta, mediji javljaju da bi se u akciju mogla uključiti i američka vojska

Prema javljanju AFP-a, administracija Baracka Obame odobrila je jučer ambiciozan plan za nasipavanje nekoliko brana nalik na otoke između platforme i kopna koje bi trebale smanjiti količine sirove nafte što stižu do obala Louisiane.

'Savezna država Louisiana uputila je zahtjev inženjeriji američke vojske da izgradi niz otoka ukupne dužine oko 75 kilometara', objavio je danas zapovjednik obalne straže Thad Allen.

Međutim, stručnjaci nisu suglasni koliko bi učinkovit i brz mogao biti ovaj plan.

'Predložio sam da nasipamo jedan dio pa da procijenimo koliko bi cijeli projekt mogao biti djelotvoran', objasnio je Allen. 'Za gradnju nekih sličnih projekata potrebno je šest do devet mjeseci, a za neke čak godinu dana', dodao je.

Postavljanje brana zatražio je guverner Louisiane Bobby Jindal. 'Znamo da su one učinkovite. Vidjeli smo ih na djelu... Ne želimo da savezne vlasti nalaze izgovore za British Petrol. Već su mogli izgraditi 20-ak kilometara brane od pijeska da je naš zahtjev odobren pravovremeno', rekao je Jindal.

Obama je jučer ustvrdio da je guverneru obećao kako će vojska hitno odgovoriti na njegove zahtjeve ako se potvrdi da je to najbolje rješenje problema.

Katastrofalne posljedice eksplozije naftne platforme u Meksičkom zaljevu već su nadmašile havariju Exxon Valdeza, najgoru ekološku katastrofu u povijesti SAD-a. Obama je najavio nova ograničenja istraživanja i bušenja uz obale SAD-a.

Da nevolje ne dolaze same, potvrdila je vijest da su znanstvenici danas otkrili još jedan podvodni izvor onečišćenja, udaljen 30-ak kilometara od platforme Deepwater Horizon, iz kojeg nafta istječe na još većoj dubini.

Hoće li British Petrol uspjeti zatrpati bušotinu, bit će jasno krajem dana ili najkasnije sutra.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još