Svijet TUERK UZ PAHORA

Arbitraža bolja od sporazuma Drnovšek - Račan

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak je istaknuo kako vjeruje da će Slovenci na referendumu 6. lipnja potvrditi arbitražni sporazum s Hrvatskom, ustvrdivši da je on bolji od svojedobno parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani u prilog arbitražnom sporazumu, Tuerk je rekao da je on za Sloveniju povoljniji i od tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan iz 2001. jer je taj nacrt, koji su poslije odbacile obje strane, predviđao i neke kompromise, pa i zamjenu teritorija. Arbitražni sporazum to ne predviđa, nego arbitrima daje mandat da uspostave stanje na granici za koje Tuerk smatra da je bilo prilikom osamostaljenja te da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem.

Tuerk je rekao da slovenska oporba, koja se protivi arbitražnom sporazumu, mora smiriti loptu i suzdržavati se od izazivanja emocionalne rasprave kakvu je vodila u srijedu u parlamentu. Ondje je oporba predložila da se arbitražni sporazum odbaci jer ga je Hrvatska navodno potpisala s namjerom da 'prevari' Sloveniju.

Takva su mišljenja irelevantna, rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik zauzeo se i za zakonske promjene koje bi ubuduće onemogućile da se o međunarodnim sporazumima glasuje na referendumu, osobito kad parlament takve ugovore potvrdi, kako se dogodilo i u slučaju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još