BIVŠI VEELEPOSLANIK SAD-A

Galbraith u utrci za senat Vermonta

25.05.2010 u 20:06

Bionic
Reading

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith najavio je kandidaturu za senat savezne države Vermont, objavili su u utorak američki mediji

Galbraith je prošle godine morao otići s dužnosti UN-ova izaslanika u Afganistanu nakon oštrih kritika predsjedničkih izbora u toj zemlji, kad se posebice obrušio na popustljivost međunarodne zajednice prema predsjedniku Hamidu Karzaiju.


Osim što je bio prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Galbraith je kao diplomat služio u Iraku i u Istočnom Timoru. Svojedobno je bio na čelu Demokratske stranke u Vermontu. Rodom je iz gradića Townshenda u južnom dijelu te države. Za medije je izjavio da je, iako je dugo godina proveo izvan Vermonta, Townshend njegov dom.

'Bio sam uključen u politiku u Vermontu 70-ih godina. To je moj dom i do njega mi je stalo', rekao je bivši diplomat koji piše knjigu o ratom razorenu Afganistanu.

Glabraith je u utrci za jedno od dvaju mjesta u vermontskom senatu. Ako uspije, objasnio je, to će mu omogućiti da se usredotoči na važna narodna i državna pitanja, uključivo zdravstvenu zaštitu i širenje komunikacijske infrastrukture u ruralnim područjima. Također će se, istaknuo je, zauzimati za zatvaranje nuklearne elektrane 'Vermont Yankee' nakon isteka dozvole za rad 2012.

Što se komunikacijske infrastrukture tiče, Galbraith u svom Townshendu nema uslugu mobilne telefonije te mu je za internet potreban satelit. Galbraith je sin jednog od najuglednijih američkih ekonomista Johna Kennetha Galbraitha.

Prije dvije godine bio je svjedok tužiteljstva ICTY-ja u slučaju 'Gotovina, Čermak i Markač'. U svom je iskazu kazao da Knin nije bio prekomjerno granatiran i da cilj 'Oluje' nije bilo etničko čišćenje.