FILM O IZBORIMA

Iranski redatelj Džafar Panahi pušten iz zatvora

25.05.2010 u 16:06

Bionic
Reading

Iranski redatelj Džafar Panahi, uhićen u Teheranu 1. ožujka, oslobođen je u utorak nakon položene jamčevine, kazala je njegova supruga Tahera Saidi potvrdivši time priopćenje iz ureda teheranskoga državnog odvjetnika

'Da, oslobođen je. Dobro je', kazala je Saidi telefonski za AFP. 'Vodimo ga liječniku', naglasila je. Džafar Panahi prije desetak dana počeo je štrajk glađu prosvjedujući protiv zatočenja.

Panahi (49), koji otvoreno podupire iransku oporbu, uhićen je u svom domu u Teheranu s još 16 osoba.

Iransko ministarstvo kulture objavilo je polovicom travnja da je to uhićenje povezano s činjenicom da je redatelj 'pripremao film protiv režima o događajima nakon predsjedničkih izbora', što je Panahi zanijekao.

Uhićenje je podignulo val međunarodnog nezadovoljstva te su upućeni brojni pozivi za njegovo oslobađanje, posebice zadnjih dana, prigodom filmskog festivala u Cannesu, gdje je redatelj trebao biti u žiriju.

Panahi je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada među kojima se ističe Zlatni lav iz 2000. za film 'Krug' te Srebrni medvjed, grand prix žirija, za 'Zaleđe' u Berlinu 2006. godine.