Svijet MISIJA ZAVRŠENA

Led 'ubio' NASA-inog robota na Marsu

  • Autor: NJD
  • 11.9.2010 9:36:40
  • 25.5.2010 14:57:53

NASA je danas službeno obustavila misiju svog rovera Phoenixa na Marsu nakon što su nove snimke pokazale da je led teško oštetio njegove solarne ploče, a višestruki pokušaji da se uspostavi kontakt s njim propali

U potrazi za znacima Phoenixova života agencija je svoj satelit Mars Reconnaisance Orbiter od siječnja navela da ga nadleti najmanje 210 puta. Naime, iako stroj nije bio konstruiran za surove uvjete Marsove polarne zime stručnjaci su se nadali da ju je možda ipak preživio.

Međutim, snimke Phoenixa koje je ovaj mjesec napravio High Resolution Imaging Science Eksperiment (HiRISE) pokazale su da lander više ne baca sjene istog oblika kao ranije. Znanstvenici su očekivali da će se tijekom zime na stroju nakupiti velike količine smrznutog ugljikova dioksida i savinuti ili slomiti njegove solarne ploče. Prema NASA-inim procjenama nakupljeni talozi leda mogli bi težiti i nekoliko stotina kilograma.

'Velika je razlika između prijašnjih i novih slika', rekao je Michael Mellon s University of Colorado u Boulderu, član Phoenixa i HiRISE-a. 'Lander izgleda manji, a samo dio razlike može se objasniti nakupinama prašine koje otežavaju razlikovanje rovera od okolnog tla.'

Posljednji kontakt s roverom NASA je uspostavila 2. studenog 2008. godine.

Tijekom svoje misije Phoenix je istražio podzemne vode koje je otkrila letjelica Mars Odyssey i otkrio minerale kalcijeva karbonata koji su potvrdili da je na Marsu nekad tekla voda. Istražio je i sastav tla koji je pokazao da je na Crvenom planetu nekada moglo biti i života. Najveće iznenađenje bilo je otkriće perklorata, kemikalije kojom se na zemlji hrane neki mikrobi, ali koja može biti otrovna za druge organizme.

NASA vjeruje da bi slična sudbina mogla zadesiti i njezin rover Spirit. Lander se 22. ožujka isključio i više ne komunicira sa Zemljom, međutim mogao bi oživjeti kada ponovno napuni baterije. Njegova sestra Opportunity nastavlja putovanje prema velikom Marsovom krateru Endeavouru.

NASA je prošli tjedan objavila da je njezina misija Mars Exploration Rover Project potukla dosadašnji rekord dugovječnosti koji je na Crvenom planetu držao lander Viking 1. On je na Marsovoj površini preživio šest godina i 116 dana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još