SASTANAK S BIDENOM

Kosor doputovala u Washington

25.05.2010 u 07:44

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor doputovala je u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu u Washington u službeni posjet Sjedinjenim Državama. U utorak će se u Bijeloj kući sastati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, a potom s nizom utjecajnih senatora i kongresnika u Kongresu na Capitol Hillu

Kako se najavljuje iz hrvatskih i američkih diplomatskih izvora, očekuje se da će na sastanku premijerke Kosor i potpredsjednika Bidena biti riječi o bilateralnim odnosima dviju zemalja i suradnji u okviru NATO-a te o

gospodarskim reformama u Hrvatskoj, što bržem završetku pregovora Hrvatske s Europskom unijom, kao i o stanju u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Biden, dugogodišnji predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata, jedan je od najangažiranijih i najupućenijih američkih političara kada je riječ o jugoistočnoj Europi, koji je još 1992. tražio ukidanje embarga na oružje za Hrvate i Bošnjake te zahtijevao da NATO bombardira Srbe.

Primanje premijerke Kosor u Bijeloj kući nova je stepenica u stalno uzlaznoj putanji partnerskih i savezničkih odnosa Hrvatske i SAD-a, a ona je najviši hrvatski dužnosnik koji boravi u službenom posjetu Washingtonu otkad je Barack Obama postao američki predsjednik.

Njezin posjet otkriva posebnu važnost koju Washington pridaje regionalnoj ulozi Hrvatske, jer diplomati ostalih zemalja srednje i jugoistočne Europe u Washingtonu tvrde da je ove godine vrlo teško dogovarati bilateralne posjete sa SAD-om.

U SAD-u je 2010. izborna godina za cijeli saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu Senata i tri četvrtine guvernera saveznih država, pa je Obamina administracija smanjila broj inozemnih turneja i posjeta stranih državnika, usredotočivši se u 2010. na izvlačenje iz ekonomske krize i druge domaće mjere.

Predsjednica hrvatske Vlade u utorak će se na Capitol Hillu sastati i s više utjecajnih senatora, uključujući Georgea Voinovicha, Jeanne Shaheen i Marka Begicha, demokrata hrvatskog podrijetla s Aljaske.

U čast njezina posjeta, američki kongresnici, članovi Hrvatskog kongresnog kluba, organiziraju prijem na kojem će biti i ugledni članovi hrvatske zajednice u Washingtonu.

Premijerka Kosor u srijedu će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu, najveću muzejsku ustanovu takve vrste u SAD-u, u kojoj je dio stalnog postava posvećen žrtvama koncentracijskog logora u Jasenovcu.

Na kraju posjeta, premijerka Kosor položit će vijenac na grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju Arlington, uz najviše državničke počasti.