ŽELJE HILLARY CLINTON

Kina i SAD zajedno u korejskoj krizi?

24.05.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton zaželjela je u ponedjeljak u Pekingu da Kina i SAD 'rade zajedno' u rješavanju krize korejskog poluotoka, nakon napada Pjongjanga na južnokorejski ratni brod

'Sjeverna Koreja problem je koji zahtijeva hitno rješenje', kazala je Clinton na otvaranju kinesko-američkog dijaloga visoke razine.

'Prošle godine radili smo zajedno da bismo izglasali i proveli jaku rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, danas se suočavamo s novim izazovom', kazao je šef američke diplomacije.

'Još moramo raditi zajedno i suočiti se s tim izazovom u cilju mira i stabilnosti korejskog poluotoka', kazala je ona na račun Pekinga.

SAD je živo osudio Sjevernu Koreju nakon zaključaka međunarodne istrage optužujući Pjongjang da je potopio Cheonan 26. ožujka, izazvavši smrt 46 južnokorejskih mornara.

Peking, međutim, zahtijeva više dokaza prije osude svog susjeda i saveznika.

Clinton je zaželjela da Sjeverna Koreja 'poštuje obaveze u području denuklearizacije' i ponovno pozvala Pjongjang da 'prekine s provokacijama', na otvaranju 'strateškog i ekonomskog' kinesko-američkog dijaloga koji se održava u ponedjeljak i utorak u glavnom gradu Kine.

Istodobno u Seulu je predsjednik Lee Myung-Bak najavio da će Južna Koreja zatražiti nove sankcije protiv Sjeverne Koreje u Vijeću sigurnosti UN-a i smjesta odgovoriti na svaki novi napad.